Zorg probeert data te bundelen en uit te wisselen

Bij veel patiënten is het een grote ergernis dat medische details vaak herhaald moeten worden bij andere zorgverleners.

Bij veel patiënten is het een grote ergernis dat medische details vaak herhaald moeten worden bij andere zorgverleners. FOTO MEDMIJ

Zoveel mogelijk zorgaanbieders, consumenten en een veilige data-omgeving zijn voorwaarden voor het slagen van ‘noordelijke’ digitale Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s).

Dat bleek vrijdag in Sneek bij de aftrap van het PGO Netwerk Noord. Dat is een consortium van 37 noordelijke, vooral Friese en Drentse, bedrijven en zorgaanbieders.

Philips, Medisch Centrum Leeuwarden, zorgverzekeraar De Friesland en de stichting Gerrit (specialist in ICT-zorg) zijn de trekkers. Ze hopen dat binnen vijf jaar zo’n 200.000 noorderlingen gebruikmaken van een eigen PGO. Om het project te laten slagen zijn in eerste instantie zoveel mogelijk zorgaanbieders nodig die mee willen doen met het delen van hun data.

,,We hopen dat de patiënt hiermee meer inzicht krijgt in het eigen zorgproces”, zegt huisarts Dave van den Bremer uit Damwâld. Mede om die reden neemt de Friese Huisartsen Vereniging deel. Zo ook GGD Fryslân. Directeur Margreet de Graaf: ,,We zien in de jeugdgezondheidszorg dat ouders eraan toe zijn. Ze snappen niet dat ze niet even een foto kunnen uploaden om te laten zien dat hun kind al blokken kan stapelen, dat kan in zo’n PGO.”

Bij veel patiënten is het een grote ergernis dat medische details vaak herhaald moeten worden bij andere zorgverleners, weet reumatoloog Dan Zhang van MCL. ,,Dat komt omdat we niet altijd in elkaars systemen kunnen kijken.”

De gebruiker voert zelf de regie

In een PGO verbindt een gebruiker informatie over de eigen gezondheid – zoals gegevens van de huisarts, het ziekenhuis, de fysiotherapeut en de apotheek – met informatie uit apps als een stappenteller. De gebruiker voert zelf de regie. Philips, één van de leveranciers van PGO’s (een website of een app), is ervan overtuigd dat de privacy te waarborgen is. ,,Wij denken de burger met al dit soort tools veel beter inzicht te kunnen geven in de eigen gezondheid”, zegt productmanager Jan Alma. ,,Het Noorden is voor ons interessant omdat de zorg er goed samenwerkt, dat is absoluut nodig voor een grote transformatie.”

Nog niet alle zorgaanbieders doen mee, stelt MCL-directeur Willem Lenglet vast. ,,Een aantal kijkt eerst hoe dit zich ontwikkelt. Wij willen het goede voorbeeld geven.”

Het consortium krijgt bijna vier miljoen euro Europese subsidie via het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en trekt zelf bijna zes miljoen euro uit voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van digitale zorgapplicaties. Vorig jaar kreeg het UMCG al een vergelijkbaar bedrag van het SNN. Het Groningse Universitair Medisch Centrum is met een soortgelijk project bezig. ,,We werken samen en completeren elkaar”, zegt Wim Hodes, directeur van de Drachtster stichting Gerrit.

Fries gedeputeerde Sander de Rouwe ziet het alleen maar als voordeel dat meerdere noordelijke consortia bezig zijn met het opzetten van PGO’s. ,,Landelijk zijn er tientallen initiatieven gaande, het mooie is dat twee noordelijke coalities ook meedoen.”