Kraaienpootjes en hangende mondhoeken? Door het vele beeldbellen wordt het ineens veel drukker bij cosmetisch artsen

Het vele beeldbellen tijdens corona zorgt voor extra drukte bij cosmetisch artsen. Want urenlang naar jezelf kijken, kan een hoop uiterlijke frustraties opleveren. ,,Opeens storen we ons aan rimpels of dat hangende ooglid.’’

Patrick Khoe, plastisch chirurg bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland, kreeg sinds corona twee keer zoveel cliënten voor botox of een ooglidcorrectie.

Patrick Khoe, plastisch chirurg bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland, kreeg sinds corona twee keer zoveel cliënten voor botox of een ooglidcorrectie. Foto: Centrum voor Cosmetische Chirurgie Friesland

Wie elke dag online zit te vergaderen, kijkt niet alleen naar collega’s, maar wordt ook voortdurend met zichzelf geconfronteerd. En dan kunnen die kraaienpootjes, treurige oogopslag en hangende mondhoeken opeens gaan opvallen en irriteren.

Amerikaanse en Britse media reppen al over de ‘zoomboom’ in de cosmetische industrie. In Nederland zijn geen actuele landelijke cijfers bekend; de laatste schatting is van 2018, toen het Erasmus MC berekende dat er jaarlijks 400.000 cosmetische ingrepen gedaan worden. Veel cosmetische artsen zien een toename sinds corona.

Spiegel

Patrick Khoe, sinds 2016 plastisch chirurg bij het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland, zag het aantal behandelingen het afgelopen half jaar verdubbelen. Wekelijks krijgt het centrum zo’n tien aanvragen voor botox en tien voor een ooglidcorrectie; een jaar geleden was dat de helft. Volgens de chirurg is zeker sprake van een verband met corona, waardoor veel meer mensen thuis werken en online vergaderen.

,,Mensen zien zichzelf in de camera en vinden dat ze er moe uitzien. Dat hoor ik veel vaker dan voorheen. Het is alsof je voortdurend in de spiegel kijkt, en vóór corona deed je dat niet’’, stelt Khoe, die zowel een kliniek in Leeuwarden als in Groningen heeft.

Het is ook wel begrijpelijk, vindt hij, dat de vraag naar cosmetische ingrepen is toegenomen. ,,Als je de hele dag achter de computer zit, ga je vaak een beetje turen en fronzen. Tijdens het online vergaderen zie je dit continu bij jezelf. Als je gewoon iets leest of een gesprek hebt met iemand, zie je dit niet.’’

Hersteltijd

Khoe ziet niet alleen een stijgende vraag naar botoxbehandelingen, ooglidcorrecties zijn eveneens in trek. ,,Wat ook een rol speelt, is dat mensen door het thuiswerken genoeg hersteltijd na een behandeling hebben. Je kunt rustig doorwerken; als je ogen wat blauw zijn, doe je gewoon de camera uit.’’ Driekwart van zijn cliëntèle is vrouw; de meerderheid tussen de veertig en zestig jaar oud.

,,Wij hebben het drukker dan ooit. Botox is ontzettend booming ’’, zegt ook Edward Berends, cosmetisch arts bij Perfect Look. Hij voert behandelingen uit in Leeuwarden, Heerenveen, Hurdegaryp en Sneek. Sinds de kliniek na de zes weken durende sluiting tijdens de eerste lockdown in april 2020 weer open mocht, is sprake van een stijgende tendens. ,,Wij horen bij de branches die het ondanks corona juist heel goed doen. We gingen van zo’n zestig behandelingen per week naar honderd.’’ Ja, hij ziet zeker een ‘zoom-effect’. ,,Mensen zitten zichzelf continu te bekijken en zijn dan ontevreden over hun uiterlijk.’’

Bestedingspatroon

Berends ziet nog een andere oorzaak van de stijging. ,,Het bestedingspatroon is veranderd. Veel mensen houden geld over en geven meer uit aan zichzelf.’’ Klanten vragen vooral om botoxbehandelingen voor een gladdere huid. ,,Huidverstrakking, onderkinnetjes en wangetjes strakker maken’’, licht Berends toe.

Het zijn overwegend vrouwen die bij de kliniek aankloppen, alhoewel het aantal mannen langzaam toeneemt.

Dat mondkapjes in openbare ruimtes verplicht zijn, zien veel cliënten ook als een voordeel van deze periode. ,,Ik doe veel lippen en laserbehandelingen, en als men dan wat huidschade heeft maakt dat niet zoveel uit. Dan doen ze wel een mondkapje op.’’

Niet alle artsen herkennen het beeld

Niet alle cosmetisch artsen herkennen het beeld. ,,Bij ons is het aantal botoxbehandelingen niet schokkend toegenomen’’, zegt Gerald van Leersum van Botox Centrum Leeuwarden. ,,Ik heb van een of twee klanten gehoord dat ze zichzelf zo vaak zagen en daar een beetje van schrokken. Veel mensen denken waarschijnlijk dat de activiteiten op een laag pitje staan vanwege het een op een-contact. Misschien komt de golf nog’’, aldus de gepensioneerde neuroloog die de botox omschrijft als ,,een hobby’’.

De toegenomen vraag past volgens de beroepsvereniging in een trend die al langer gaande was, waarin plastische chirurgie steeds populairder wordt. Ook in Nederland lijkt de drempel naar een cosmetische ingreep steeds minder hoog te liggen. Voornamelijk onder jonge mensen onder de dertig nemen kleine behandelingen toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland