Zonnig afscheid van gemeente Leeuwarderadeel

De burgemeesters Ferd Crone (links, Leeuwarden) en Joop Boertjens van Leeuwarderadeel, dat wordt opgeheven, met tussen hen in de cover van het glansblad Tegearre Oer. FOTO MARCHJE ANDRINGA

Binnenkort bestaat de gemeente Leeuwarderadeel niet meer. Het glansblad Tegearre Oer, dat alle inwoners krijgen, geeft er een laatste beeld van.

In Leeuwarden beseffen ze het nog niet, maar na de fusie met Leeuwarderadeel is ook het Friese Gomorra deel van de gemeente. De morele schade zal meevallen, want Alde Leie wordt al sinds de zestiende eeuw niet meer zo genoemd. Maar daarvoor, toen het nog een havenplaats was, stond het in een kwade reuk vanwege de vele cafés.

De meeste inwoners zullen dat na vijf eeuwen vast zijn vergeten. Maar de glossy Tegearre Oer heeft het uit de archieven opgevist, met hulp van de documentatiestichting Leeuwarderadeel.

Tegearre Oer is een glansblad ter gelegenheid van het verdwijnen van de gemeente Leeuwarderadeel. Dinsdagmiddag bood burgemeester Joop Boertjens (Leeuwarderadeel) in De Skalm in Stiens het eerste exemplaar aan aan burgemeester Ferd Crone (Leeuwarden), om de symbolische waarde te onderstrepen.

Het blad verschijnt in een oplage van 45.000, die komend weekeinde huis aan huis bezorgd worden. Exemplaren zijn ook op te halen op het gemeentehuis in Stiens.

Nieuws

menu