Zonneparken in Friesland: alle cijfers op een rij

Foto: Grunneger Power / Marianne van der Ploeg

In Friesland worden momenteel op hoog tempo zonneparken uit de grond gestampt. Gemeenten bepalen zelf of en waar zij die plaatsen. Hoeveel zonneparken zijn er in de provincie en hoe groot zijn ze?

Lees ook [PREMIUM]  Hoe bewaar je de biodiversiteit in een landschap met zonnepanelen? Een opvallende coalitie zoekt oplossingen

Zonneparken in Friesland

Vanuit de provincie is het doel voor dit jaar om 500 MWp aan zonne-energie op te wekken. Een zonnepark met 35.000 panelen levert gemiddeld 9.5 MWp aan vermogen. De huidige zonneparken bestaan in totaal uit ruim 250.000 panelen. Daarnaast zijn er in heel Friesland nog zestien parken in ontwikkeling.

Zonneparken per gemeente

Gemeenten bepalen zelf of en waar zij een zonnepark willen bouwen. De gemeenten Ooststellingwerf en Tytsjerksteradiel hebben tot nu toe de meeste gerealiseerde zonneparken. Gemeente Heerenveen heeft de meeste zonneparken in ontwikkeling gevolgd door Opsterland. Dat een gemeente meer zonneparken heeft gerealiseerd of in ontwikkeling heeft, betekent niet dat deze ook meer aan verduurzaming doet.

Huishoudens voorzien van zonne-energie per gemeente

De gerealiseerde zonneparken voorzien op dit moment bijna 26000 huishoudens van stroom, verdeeld over heel Friesland. Dit houdt in dat 9 procent van alle huishoudens in Friesland volledig van zonne-energie is voorzien. In onderstaande grafiek is te zien hoeveel huishoudens worden voorzien van zonne-energie per gemeente.

De zonneparken in kaart gebracht

De onderstaande kaart is een overzicht van zonneparken in Friesland. De schepiconen staan voor de parken die nog in ontwikkeling zijn. De locatiepins geven de zonneparken weer die al in gebruik zijn. De grootte van een icoon is gebaseerd op het aantal huishoudens dat door het park kunnen worden voorzien van stroom. Hoe meer huishoudens voorzien kunnen worden, hoe groter het icoon op de kaart dus is.

Als je met je muis over de iconen gaat, verschijnt er een kadertje met de naam van het zonnepark en de locatie waar deze zich bevindt. Wanneer je vervolgens op het icoontje klikt, krijg je meer informatie over het desbetreffende park te zien.

De infografieken bij dit artikel zijn gemaakt door studenten van de opleiding Communicatie van NHL Stenden Hogeschool.

Nieuws

Meest gelezen