Zonnedak moet asbestdak vervangen bij de boer

Zonnepanelen. FOTO PIXABAY

De provincie Fryslân stelt 150.000 euro beschikbaar om twintig asbest-daken te vervangen voor daken met zonnepanelen erop.

De afgelopen zeven jaar hebben 405 Friese boeren via eerdere regelingen hun asbest-daken al vervangen voor zonnepanelen. Daarbij ging het om 46 hectare asbest, oftwel 5,7 procent van alle asbest-daken in Friesland.

Nu wil de provincie een nieuwe slag maken. Eerder waren er drie asbest-regelingen maar volgens gedeputeerde Sietske Poepjes voldeed de variant waarbij lokale energiecoöperaties profiteren van grote zonnedaken op boerenschuren het allerbest. Precies 268 huishoudens nemen inmiddels zonne-energie van panelen op boerendaken af.

De subsidie van 150.000 euro gaat daarom naar het bureau Ecoop dat lokale energiecoöperaties technisch, financieel en juridisch ondersteunt. Projecten die in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen een voorstel indienen via de website samenzonderasbest.nl.

Ook stopt de provincie 40.000 euro in het plattelands energiebedrijf van het agrarisch natuurcollectief de Noardlike Fryske Walden. Via dat project kunnen boeren in vijf gemeenten met zonnepanelen op hun dak groene energie aan inwoners van de regio verkopen.

Nieuws

menu