Zo'n 9000 zorgmedewerkers in het Noorden zijn tot nu toe geprikt. Dat is landelijk niet slecht, maar internationaal weinig

Een medewerker van de acute zorg wordt gevaccineerd ANP

Zo’n negenduizend zorgmedewerkers uit Friesland, Drenthe en Groningen hebben tot nu toe een coronavaccin gekregen. Dat melden de GGD’s en de ziekenhuizen.

Volgens cijfers van het RIVM zijn er tot dinsdag zo’n 75.000 vaccinaties gezet in Nederland. Het Noorden loopt redelijk in de pas met de rest van het land, qua hoeveelheid vaccinaties per inwoner. In vergelijking met andere westerse landen is Nederland een van de langzaamsten.

Er liggen nog enkele honderdduizenden vaccins klaar in de opslag in Oss, maar die worden mondjesmaat verdeeld over het land. Volgens het RIVM moet een deel worden bewaard om als tweede prik te geven aan de eerste groep, drie weken na de tweede prik. Een ander deel van de voorraad moet beschikbaar blijven voor de mensen die al een afspraak hebben bij de GGD.

De ziekenhuizen in het Noorden zijn twee weken geleden begonnen met het vaccineren van acuut personeel van de corona-afdelingen, intensive cares en ambulances. Volgens het Acute zorg Netwerk zijn inmiddels vierduizend van deze medewerkers voor het eerst geprikt. Een deel van de vaccins is overgebleven en teruggestuurd naar het RIVM om elders gebruikt te worden.

Ouderenzorg

Vorige week maandag is de GGD Drenthe begonnen met het inenten van personeel van verpleeghuizen en andere ouderenzorg. De GGD’s in Groningen en Friesland zijn afgelopen vrijdag begonnen. Drenthe heeft in een week tijd ruim tweeduizend mensen geprikt en Groningen en Friesland rond de 1400. Daarnaast zijn gehandicapteninstelling ‘s Heerenloo en zorgconcern Alliade deze week begonnen bij cliënten te vaccineren.

De GGD’s prikken op centrale locaties; het WTC Expo in Leeuwarden, het TT-circuit bij Assen en Martiniplaza in Groningen. Ze geven dagelijks op alle drie die plekken zo’n 300 tot 350 injecties en werken ook in het weekend door. De GGD’s hebben aangegeven best meer te kunnen vaccineren, maar zijn afhankelijk van de landelijke aanvoer van vaccins.

Toestemming

Vanaf volgende week gaan ouderenzorginstellingen in het Noorden hun bewoners vaccineren. De snelheid verschilt per instelling. Er zijn er die meteen maandag al beginnen. Andere instellingen hebben meer tijd nodig, bijvoorbeeld om de toestemming van wilsonbekwame bewoners te krijgen.

Volgens zorgbestuurder Mariska Roeters is het vooral lastig plannen zolang er landelijk geen duidelijkheid komt. ,,We kunnen niet wachten”, verzucht ze, ,,alleen is het inmiddels 19 januari en nog werkelijk niemand weet wanneer het vaccin nu eindelijk echt komt. Het voelt als een kapseizend schip vol kwetsbare passagiers, terwijl de kade reeds in zicht is. Echt heel frustrerend, want de vraag is of we iedereen kunnen redden als de Brit ons entert ”.

Naar verwachting kunnen alle huisartsen ook volgende week beginnen met het vaccineren van hun patiënten die in zorginstellingen wonen. Het gaat dan om ouderen of gehandicapten die in zorgcentra wonen maar nog wel een eigen huisarts hebben. Waarschijnlijk wordt dat gedaan door mobiele vaccinatieteams vanuit de huisartsenposten.

Nieuws

menu