Zomer vol zon en ijs op Thialf, maar zonder zonnepanelen

HEERENVEEN - Exterieur Thialf. De directie van het ijsstadion, schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC-NSF hebben de afgelopen maanden onderzocht hoe Thialf financieel gezond kan worden. ANP OLAF KRAAK

En weer moet ijsstadion Thialf het een zomer zonder zonnepanelen doen. Met de kosten voor het zomerijs is het een dure tegenvaller.

Een jaar nadat Thialf-directeur Marc Winters van de verzekeraar de 5000 zonnepanelen op het dak van het ijsstadion moest uitzetten omdat ze brandgevaarlijk zouden zijn, heeft hij nog geen oplossing gevonden. Het stadion blijft verzekerd, maar ook de komende zes maanden leveren de zonnepanelen niets op.

Het is Thialf nog niet gelukt om de verzekeraars te overtuigen het schaatsonderkomen te verzekeren met werkende zonnepanelen. Vorig jaar mei kondigde de verzekeraar aan Thialf niet langer te willen dekken. De 5000 panelen liggen op een onderlaag die brandgevaarlijk zou zijn. Tijdens de installatie was er niets aan de hand, maar verzekeraars worden met het jaar huiveriger en stellen strengere eisen.

Coating toch niet dé oplossing

De afgelopen maanden hoopte Winters dat een speciale coating dé oplossing zou zijn. Met een brandwerend smeerseltje onder de panelen zou vuur niet direct overslaan op de rest van het stadion. Verzekeraars waren hoopvol, maar gaven geen garanties. Nu zou het goed kunnen zijn, maar volgend jaar niet. Dat risico wil Thialf nu niet lopen.

Het nieuwe toverwoord is compartimentering. Thialf bekijkt met de Rabobank, verzekeraars en specialisten of het dak ingedeeld kan worden in vakken waarin de zonnepanelen komen te liggen. Nu zijn de panelen nog weggewerkt in het ronde dak, alleen boven de tribunes en de baan. Mocht compartimentering de oplossing zijn, dan worden alle panelen verspreid over het hele dak en bij de aanleg voorzien van ander isolatiemateriaal. De kans op een ,,totaalbrand’’ wordt ,,aanzienlijk verkleind’’, zegt Thialf-directeur Winters.

,,Natuurlijk kost het meer tijd dan gedacht’’, laat Winters weten. Hij put hoop uit het nieuwe uitstel van verzekeraars. ,,De verlenging van verzekeraars geeft aan dat er oplossingsgericht wordt gedacht.’’ Winters spreekt van ,,steeds meer vertrouwen in een goede afloop’’.

Duur zomerijs op Thialf

Iedere dag dat de zonnepanelen niet werken, kost Thialf zo’n duizend euro. Het gaat om misgelopen subsidies en de kosten voor het inkopen van energie. De zomer beschikt Thialf wekenlang over zomerijs, waarop de schaatsers zich warmdraaien voor de Olympische Winterspelen.

Aandeelhouder Sander de Rouwe van de provincie Fryslân noemt het een hard gelag ,,dat we met de zomer en het ijs voor de deur energie moeten blijven inkopen’’. Omdat Thialf geen cent te makken heeft, komt de rekening op het bordje van de aandeelhouders, de provincie en de gemeente Heerenveen.

Nieuws

Meest gelezen