Zoektocht naar Riemer uit Sexbierum groeit: garnalenvissers, jutters, zeehondenwachters en buitenlandse reders melden zich

De speciaal ingerichte herdenkingsplek op het complex van AVC voor Egbert en Riemer van der Veen.

De speciaal ingerichte herdenkingsplek op het complex van AVC voor Egbert en Riemer van der Veen. Foto Dijks Media/Pier de Haan

De zoektocht naar het lichaam van de 12-jarige Riemer van der Veen blijft groter worden. Honderden mensen zoeken de komende dagen mee naar sporen van de verongelukte jongen bij Terschelling, meldt SAR Nederland.

Een garnalenkotter uit Zoutkamp vertrekt maandag richting het Duitse Waddeneiland Sylt. De bemanning kijkt naast het vissen voor de Duitse en Deense kust of ze iets kunnen vinden van Riemer. Een andere garnalenkotter uit Workum houdt volgende week de netten en de Noordzee boven de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland in de gaten.

,,Het kan zijn dat het lichaam zo ver weg gedreven is”, zegt hoofdcoördinator Houwina Postma van SAR Nederland. Het aantal mensen dat mee helpt zoeken naar de bijna drieënhalve maand vermiste jongen uit Sexbierum, blijft maar toenemen, zegt ze. Tot op heden is er nog geen enkel spoor van de jongen gevonden. ,,Helaas niet.”

‘Hartverwarmend, de kans dat ze wat vinden is heel klein’

Naast meerdere garnalenvissers en het watertaxibedrijf van Ameland, dat het gebied tussen de boortorens in de gaten blijft houden, zijn er op de Waddeneilanden tachtig strandjutters actief voor de zoekactie. Daarnaast sluiten de zeehondenwachters op de eilanden zich ook bij de zoektocht aan, vertelt Postma. ,,Steeds meer mensen melden zich, je wordt er stil van. We hebben contact met Engelse en Duitse vrachtschepen, die willen ook van alles doen. Hartverwarmend, de kans dat ze wat vinden, is heel klein.”

Riemer zat op 21 oktober met zeven anderen aan boord van een watertaxi, toen die op weg naar Terschelling in aanvaring kwam met de snelboot. Vier inzittenden kwamen om, alleen het lichaam van Riemer is nog niet teruggevonden. De vrijwilligers van SAR Nederland blijven onder meer met behulp van drones speuren boven de slenken en de kustlijn tussen Harlingen en Witmarsum. Volgens Postma wordt alle belangeloze hulp enorm gewaardeerd door de moeder van Riemer. ,,Het zijn inmiddels honderden mensen.”