Zo worden de Nederlandse F-35's deze week onthaald in Texas

F-35. FOTO ANP

Defensie en Economische Zaken vieren deze week feest in Texas, met de ‘uitrol’ van de Nederlandse F-35. Zelfs al is dat toestel er al jaren.

Maandag stond er een paginagrote advertentie van Lockheed Martin in de Leeuwarder Courant voor de F-35-straaljager, die de F-16 van de Nederlandse luchtmacht gaat vervangen.

Waarom?

Woensdag is de officiële ‘uitrol’ van de Nederlandse F-35, in Fort Worth, Texas. Een groep van zo’n 115 Nederlanders is daarbij, met vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken en Defensie, de Koninklijke Luchtmacht en mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Zelfs het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht gaat mee naar Texas, en voor het officiele moment vliegen er ook persmensen mee, onder wie de Leeuwarder Courant .

Wat moet het Nederlandse bedrijfsleven daar?

Nederlandse bedrijven als Fokker hopen er goede zaken te doen. Verschillende onderdelen van het toestel worden nu al (mee)geproduceerd door Nederlandse bedrijven. In het Noorden is dat Fokker Aerostructures in Hoogeveen.

Nederland heeft toch al lang F-35-straaljagers? In 2016 is zelfs een ‘belevingsvlucht’ vanaf de Leeuwarder basis gemaakt.

Het eerste Nederlandse toestel was er al in 2013. Maar destijds was de aanschaf van de toestellen politiek nog omstreden, zodat er nooit veel bombarie omheen is geweest. Dat jaar viel wel het besluit om de toestellen aan te schaffen. Officieel komen er 37, maar er is sprake van dat het er mogelijk zelfs 51 zullen worden. Daarover komt in het voorjaar duidelijkheid.

Hoeveel van die toestellen komen er op de basis in Leeuwarden?

De eerste komen oktober of november naar Leeuwarden. Uiteindelijk worden dat er 16, zo is de bedoeling. Daarnaast komen er ook 4 onbemande toestellen, MQ Reapers, die vanuit Leeuwarden bestuurd zullen worden.

Lees ook: Hoe de Leeuwarder vliegbasis voor miljoenen wordt klaargemaakt voor de F-35

Nieuws

menu