Zo bijzonder is sneeuw in april

FOTO ANP

Maandag denderde met een harde noordwester koude, rechtstreeks uit de poolstreken afkomstige lucht over ons land. De van oorsprong ijskoude lucht had een lange weg over de oceaan en de Noordzee afgelegd en was daardoor opgewarmd tot een graad of vijf.

Op 5 kilometer hoogte lag de temperatuur echter rond -40 graden en dus konden buien niet uitblijven. Die gingen gepaard met hagel en sneeuw en plaatselijk ook wat onweer. Tijdens buien daalde het kwik midden op de dag tot het vriespunt of zelfs iets eronder.

Tegenwoordig is sneeuw in april bijna uitzonderlijk te noemen, maar vroeger kwam dat veel vaker voor. Een gemiddelde aprilmaand gaf al gauw twee sneeuwdagen en soms werd het wit. De meest extreme sneeuwsituatie in april deed zich voor in 1978, toen er op de 11de in een groot deel van de provincie 10 tot 15 cm sneeuw viel.

Ook op 6 april 1970 sneeuwde het bijna de hele dag bij een temperatuur van hooguit 2 graden boven nul. Er viel toen zo ‘n 5 centimeter.

Sneeuw met Pasen komt vaker voor. De laatste keer was in 2013, toen Pasen al vroeg viel, op 23 maart. Ook in 1977 en 1982 was er min of meer sprake van een witte Pasen.

Sneeuw in mei

Een hoogst enkele keer kan het zelfs in mei nog sneeuwen. Zo viel er op 2 mei 1979 in Gorredijk zelfs een laag van 6 centimeter.

De koudste paasdagen maakten we mee in 1964, toen het op 29 en 30 maart niet warmer werd dan 4 graden. Ook toen viel er wat sneeuw.

Het gure weer met veel wind en winterse buien houdt nog tot en met woensdag aan. Daarna wordt het droger en rustiger, maar zacht lenteweer ligt nog niet in het verschiet.

Lees ook | Hier en daar sneeuwt het op tweede paasdag in Friesland. Bekijk beelden uit de provincie

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland