Zo ben je ijsmeester van de Elfstedenhal en zo ben je fulltime schaatsenslijper

De ijsmeesters van de Elfstedenhal in Leeuwarden hebben tijdelijk een nieuwe functie: fulltime schaatsenslijper. Honderden noren, ijshockeyschaatsen en andere ijzers gingen er al door hun handen.

Henk Sonnega (links) slijpt een paar noren, Gerrit Terpstra controleert de scherpte van een ander paar

Henk Sonnega (links) slijpt een paar noren, Gerrit Terpstra controleert de scherpte van een ander paar Foto: Niels Westra

Het is dinsdagmiddag een en al bedrijvigheid in de slijperij van de schaatshal; met maar liefst vier man staan ze hier schaatsen te slijpen dat het een lieve lust is. Twee standaard slijpmachines staan er, twee voor ijshockeyschaatsen, twee rondingsapparaten en nog wat losse slijptafels voor de handslijperij. ,,Die gebruiken we eigenlijk alleen voor hele goede schaatsen. In de meeste gevallen gaat het om huis-, tuin- en keukenschaatsen’’, vertelt Ian van Zutphen, baas van de slijperij, de winkel en de verhuur.

Sinds half december is de ijshal dicht voor publiek. Sindsdien houdt het vaste personeel zich vooral bezig met opruimen en onderhoud. Toen er vorige week serieus winterweer in aantocht was, rees al snel het idee om schaatsen te gaan slijpen en verhuren.

De ‘aanvoer’ van de schaatsen verloopt gesmeerd en uiterst coronaproof. Via een in allerijl opgetuigd online platform kunnen mensen een afspraak plannen om de schaatsen te brengen, de dag erop kunnen ze opgehaald worden. ,,Daardoor hebben we hier geen rijen mensen’’, zegt een opgetogen Klaas Siderius, directeur van de ijshal en dezer dagen druk met het invoeren van orders.

Henk Sonnega is een van de slijpers. Het werk doet hij met zichtbaar plezier, onderwijl honderduit vertellend over de drie Elfstedentochten die hij verreed. ,,De gelukkigste momenten van mijn leven’’, memoreert de Goutumer.

Van Zutphen is blij dat hij en zijn collega’s wat te doen hebben. ,,Maar het allerblijste ben ik dat er ijs ligt, want dat is het mooiste wat er is: schaatsen op natuurijs.’’

Qua inkomsten is de slijperij ,,een pleister op de wonde’’, zegt Siderius. ,,Maar dit is hartstikke goed voor de teamspirit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Schaatsen