Zijn we coronamoe? GGD ziet dat we ons steeds minder goed aan de regels houden

Mensen lijken zich steeds minder goed aan de corona-maatregelen te houden. GGD Fryslân maakt zich grote zorgen met de feestdagen voor de deur.

Black Friday  in de binnenstad van Leeuwarden. De koopjesdag bracht veel volk op de been maar lijkt niet tot veel besmettingen te hebben geleid.

Black Friday in de binnenstad van Leeuwarden. De koopjesdag bracht veel volk op de been maar lijkt niet tot veel besmettingen te hebben geleid. FOTO ANTON KAPPERS

Zo’n één op de vijf mensen die positief hebben getest, blijkt niet in isolatie te gaan en de helft van de mensen die in nauw contact is geweest met een besmet persoon, gaat niet in quarantaine. ,,Erg zorgwekkende ontwikkelingen”, zegt Everhard Hofstra, arts infectieziektenbestrijding van de Friese GGD.

Het aantal vastgestelde besmettingen is in Friesland afgelopen week met bijna 40 procent toegenomen ten opzichte van de voorgaande week. ,,Een gigantische stijging, terwijl we nog in een gedeeltelijke lockdown zitten.”

Black Friday en Sinterklaas

Landelijk wordt deze stijging in verband gebracht met Black Friday en de Sinterklaasinkopen, maar in Friesland speelt dat geen rol. De toenames zijn vooral zichtbaar in Súdwest-Fryslân, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, De Fryske Marren en Heerenveen, veel minder in Leeuwarden en Smallingerland. ,,We zien niet dat het bij het winkelen dramatisch is misgegaan”, zegt Hofstra. ,,Wel zien we wat besmettingen gerelateerd aan Sinterklaasvíeringen.”

Dat in Friesland de winkelstraten massaal bezocht zijn tijdens Black Friday blijkt ook niet uit de mobiliteitsrapporten van Google. De techgigant houdt aan de hand van locatiegegevens sinds het uitbreken van de pandemie onder meer het bezoek aan detailhandel, werkplekken en parken bij en vergelijkt dat met begin dit jaar. Uit het rapport van 1 december blijkt dat de detailhandel 13 procent minder bezocht was dan in januari. In het rapport van 6 december is dat zelfs 36 procent.

Hoe houden we onszelf in de tang?

Hofstra ziet de coronamoeheid om zich heen. ,,We zien overal dat mensen het steeds lastiger vinden zich aan de maatregelen te houden. Hoe houden we onszelf in de tang? Door deze cijfers moeten we alleen maar langer in een gedeeltelijke lockdown blijven, uiteindelijk volgen er dan nóg stringentere maatregelen.”

Hofstra houdt zijn hart vast voor de feestdagen. ,,Je hoort de mensen zeggen dat ze na zo’n zwaar jaar toch wat samen willen doen met kerst. Ik snap dat heel goed, maar dat moeten we écht niet doen. Als je pech hebt redeneren de mensen met oud en nieuw hetzelfde en dan zijn we echt terug bij af.”

Wees creatief met kerst

Terug bij af is Friesland al bijna. De dalende trend is vier weken geleden ingezet. Het wekelijkse aantal van 973 besmettingen is alleen half oktober twee keer hoger geweest. Het aantal besmettingen was vrijdag (177) weer hoger dan alle voorgaande zeven dagen, de grens van 10.000 vastgestelde besmettingen is daarmee gepasseerd. ,,Men wordt bijna boodschappenmoe, maar de algemene boodschap is, hoe lastig het ook is om je aan te houden: houd je ook met kerst aan de maatregelen. Niet meer dan drie mensen op bezoek op een dag en blijf in je eigen regio. Nee, bezoek even geen familie in het zuiden van het land. Wees creatief. Denk nu al met je familie na hoe je de kerst gezellig kan inkleden, of vier het een keer alleen met je eenzame buurman.”

Overigens zegt de overgrote meerderheid van de Friezen zich aan het dringende advies om kerst in kleine kring te vieren te gaan houden. Uit representatief onderzoek van Enigma Research in opdracht van deze krant blijkt dat bijna tweederde de feestdagen alleen of met maximaal drie gasten doorbrengt. Een kwart gaat iets losser om met het advies en nodigt wel meer mensen uit dan drie maar geen grote groep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus