Friese ziekenhuizen gunnen ic-personeel verlof: 'Mensen die vrij willen, kunnen dat heel goed gebruiken'

De hoofdingang van MCL. FOTO LC

De vier Friese ziekenhuizen zetten alles op alles om ook een deel van het ic-personeel vrij te kunnen geven voor de meivakantie. Op de intensive cares neemt het aantal coronapatiënten van buiten het Noorden weer toe.

In andere delen van het land worden de verloven van ic-personeel voor de meivakantie ingetrokken. De druk op de ic’s blijft daar onverminderd hoog.

In de Friese ziekenhuizen is het intrekken van verlofdagen nog niet aan de orde. ,,We doen er alles aan om te zorgen dat we voldoende capaciteit hebben, zodat een deel van onze werknemers op vakantie kan. Anders houden ze het niet vol”, zegt woordvoerder Gerard Akkerman van Medisch Centrum Leeuwarden. De woordvoerders van Antonius (Sneek), Nij Smellinghe (Drachten) en Tjongerschans (Heerenveen) laten zich in dezelfde bewoordingen uit.

,,Het is passen en meten, maar we hebben nog geen verbod om verlof op te nemen. Mensen die een paar dagen vrij willen nemen, kunnen dat ook heel goed gebruiken. We doe ons best dat dan ook te honoreren”, zegt Daan van den Broek van Tjongerschans.

De negen noordelijke ziekenhuizen worden ondertussen weer meer gevuld met coronapatiënten van buiten de regio. Vooral uit de Randstad, meldt een woordvoerder van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN). Van de 191 coronapatiënten die dinsdag in de ziekenhuizen behandeld werden, kwamen vijftig van buiten het Noorden. Dat zijn er twintig meer dan vrijdag. Van de 65 coronapatiënten op een ic-bed, komen 21 van buiten de regio.

Het AZNN geeft tweemaal per week een update van de bezetting met coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat het aantal noordelijke patiënten op de ic sinds 13 april duidelijk is afgenomen. Ook blijkt daaruit dat er nooit zoveel coronapatiënten uit het Noorden waren opgenomen als in de eerste twee weken van april.

Ook in maart was het druk met noordelijke coronapatiënten, toen was het aandeel van buiten minimaal. In oktober, november en december was het aandeel noordelijke patiënten lager. Destijds lagen er veel meer patiënten uit andere regio’s in de noordelijke ziekenhuizen. Het hoogste aantal coronapatiënten ‘van buiten’ werd op 6 november doorgegeven: 109, van wie 39 op de ic.

,,We zijn solidair met elkaar”, reageert Akkerman van MCL. ,,Logisch dat wij nu weer wat meer patiënten uit andere gebieden opnemen.”

Nieuws

Meest gelezen