Ziekenhuizen Noorden bouwen reguliere zorg verder af: 'Koffiedik kijken wanneer het wordt ingehaald'

. ANP

De ziekenhuizen in het Noorden zien zich genoodzaakt de coronazorg steeds verder op te schalen en de geplande reguliere zorg af te bouwen. Dat is maatwerk, zegt woordvoerder Frits Mostert namens de Friese ziekenhuizen.

Op dit moment is de reguliere zorg in Noord-Nederland geleidelijk met gemiddeld 20 procent afgeschaald. Die afschaling gaat nu verder, maar zal per ziekenhuis verschillen. De acute zorg is doorgaans niet in het geding, vooral geplande behandelingen worden afgezegd.

Dat gaat altijd in overleg met de patiënt, zegt Frits Mostert, woordvoerder namens de Friese ziekenhuizen. ,,We schroeven bijvoorbeeld bij MCL terug in operaties en op individueel niveau kijk je dan welke ingreep later kan worden gedaan. Vaak denken mensen dan aan bijvoorbeeld kunstheupen, maar die gingen juist wel door. Per specialisme kijk je wat voor de patiënt haalbaar is.’’ Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar werden ook al veel behandelingen uitgesteld. In de rustiger zomermaanden zijn die ingehaald. Het is volgens Mostert ,,heel erg koffiedik kijken’’ wanneer de nu uitgestelde behandelingen kunnen worden ingehaald. ,,Soms kan een patiënt voor zijn behandeling niet bij het ene, maar wel bij het andere ziekenhuis terecht. Dan moet je verder reizen, maar kun je wel de ingreep ondergaan.’’

Advies artsen

Een groep van artsen vanuit diverse specialismen vanuit de negen ziekenhuizen in Noord-Nederland denkt medisch inhoudelijk mee met de bestuurders en zorgverzekeraars in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). De artsen brengen een advies uit over welke zorg per ziekenhuis in ieder geval door moet blijven gaan. Daarbij zal ook worden gekeken naar de eigen specialismen die de ziekenhuizen met zich meebrengen.

De druk op de noordelijke ziekenhuizen blijft volgens het ROAZ toenemen, net als in de rest van Nederland. Doordat het aantal covid-bedden steeds wordt uitgebreid, is er toch nog voldoende capaciteit. Er worden nog dagelijks patiënten uit andere delen van het land overgenomen door de noordelijke ziekenhuizen.

62 patiënten in Friesland

Op 21 oktober waren er 62 patiënten met een Covid-19 besmetting opgenomen in de provincie Friesland, waarvan 17 op een ic-bed. Dit aantal stijgt bijna iedere dag. Behalve patiënten uit andere delen van het land, met name het westen en rond de regio Rotterdam, zijn er ook inwoners van Friesland opgenomen in de ziekenhuizen. ,,Je spreekt landelijk af dat je patiënten overneemt’’, zegt Mostert. ,,Het is emotioneel en praktisch vervelend dat jouw familie vanuit Rotterdam naar Friesland moet rijden voor bezoek, maar dan ben je wel verzekerd van goede coronazorg. Als het de spuigaten uitloopt in Friesland, zullen ook andere ziekenhuizen Friezen opnemen.’’

Nieuws

menu