'Zieke zeehonden in Waddenzee afmaken'

Zeehond. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De zeehondenpopulatie in de Waddenzee zit aan z'n taks. Zieke dieren moeten niet langer automatisch worden opgelapt en teruggezet.

Dat zeggen zowel de Waddenvereniging als kenners van opvangcentra. De zeehondenpopulatie is van Nederland tot Denemarken bijna veertigduizend exemplaren groot. Zeehonden zijn de toproofdieren van de Waddenzee. Predatoren ontbreken. Ze eten 5 kilo vis per dag en vreten zo heel veel vis weg uit de Waddenzee.

De balans is zoek, zegt directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging. ,,Der binne fierstente folle. Dy moatst net mear fersoargje.’’

Visstand in halve eeuw gekelderd met negentig procent

De opvangcentra doen vanaf deze week een dringend beroep op iedereen om de dieren met rust te laten, ook als zij ziek of verweesd ogen. Op de veerboten worden filmpjes vertoond (‘Maak van gezonde pup geen wees’). Alleen zeehonden die door een niet-natuurlijke oorzaak ziek of gewond zijn worden opgevangen. De populatie zit aan de top, zegt Arnout de Vries, hoofd zorg van Zeehondencentrum Pieterburen.

'Der binne fierstente folle. Dy moatst net mear fersoargje'

De Waddenvereniging kwam woensdag met cijfers over de dramatische visstand in de Waddenzee. Die kelderde sinds 1959 met 90 procent. Op enig moment zal de zeehondenpopulatie door voedselgebrek vanzelf afnemen. Tot die tijd willen de opvangcentra streng zijn. Vermagerde dieren krijgen een spuitje in plaats van dat ze worden opgelapt en teruggezet.

Pieterburen vangt jaarlijks zo’n driehonderd zeehonden op. De ontheffing voor de vijf bestaande zeehondencentra loopt af. Voor 1 juli komt minister Carola Schouten met een advies voor de toekomst.

Toezicht houden nu hoofdtaak opvangcentra

Waar de opvangcentra zich vroeger vooral bekommerden om de redding van de populatie wordt monitoring nu de voornaamste taak. De Vries: ,,Dieren die binnenkomen vertellen ons een heel belangrijk verhaal. Wat is hun conditie? Zijn er virussen actief? Het blijft belangrijk om een vinger aan de pols te houden.’’

De centra hopen dat er een beleidsregel komt over het al dan niet euthanaseren van zeehonden. Het ministerie zelf spreekt vooralsnog van een ‘gezonde populatie’.

In Nederland steeg het aantal gewone zeehonden tussen 2002 en 2017 tot bijna 8500, de populatie grijze zeehonden tot ruim 4000. In Denemarken worden zieke zeehonden standaard afgemaakt. Ook Duitsland is terughoudender met de opvang ervan.

Nieuws

menu