Zeven vermeende ‘kringloopcrimi’s staan voor de rechter: wie is wie?

Zeven vermeende ‘kringloopcrimi’s stonden maandag voor de rechter. Wie zou een aandeel hebben in de criminele activiteiten rond de Kringloopwinkel in Oosterwolde? En welk? Foto: De Vries Media

Zeven vermeende ‘kringloopcrimi’s stonden maandag voor de rechter. Wie zou een aandeel hebben in de criminele activiteiten rond de Kringloopwinkel in Oosterwolde? En welk?

Het gaat bij de zeven verdachten om de volgende personen:

1.

Hoofd verdachte: 35-jarige man uit Oosterwolde . Hij runde tot zijn aanhouding eind februari 2020 met zijn 36-jarige maat uit Hoogeveen Kringloopwinkel Oosterwolde, volgens het logo ,,eerlijk, voordelig en duurzaam’’. Enkele maanden daarvoor hadden ze de ,,keys’’ van hun ,,castle’’ gekregen, meldden ze destijds trots op Facebook.

Lees ook | Verdachte baas Kringloophal Oosterwolde: ‘Ik handelde in goud, niet in wapens’

De Oosterwoldiger zou zich tussen 1 oktober 2018 en 27 februari 2020 schuldig hebben gemaakt aan handel in wapens en explosieven in Oosterwolde, Hoogezand, Groningen, Soesterberg, Drachten, Leeuwarden, Stadskanaal, Beilen, Dedemsvaart en Oss.

Daarnaast staat hij terecht voor mensenhandel. Hij zou een licht verstandelijk beperkte drank- en drugsverslaafde man, die dakloos was, in zijn macht hebben gehad. Deze man moest onder meer onder dwang een bedrijf op zijn naam zetten, poep van dieren scheppen en schoonmaken. De hoofdverdachte intimideerde, kleineerde (,,ezel’’, ,,mongool’’), sloeg en schopte deze klusjesman, waardoor hij littekens opliep.

Ook beschoot de Oosterwoldiger hem met een balletjespistool en dreigde hij de moeder van de man ,,op te zullen zoeken’’. Verder wordt hij verdacht van mishandeling en bedreiging met een doorgeladen vuurwapen van weer een andere man (,,ik maak je dood’’).

De hoofdverdachte heeft een lang strafblad. Zo zat hij enkele jaren vast vanwege betrokkenheid bij het vervoeren en het verbranden van de 35-jarige Omar Kourrich. Het deels verkoolde lichaam van deze man werd in juni 2013 teruggevonden op een parkeerplaats bij de A6 bij de Tsjûkemar.

2.

34-jarige Sloveen, geen vaste woonplaats in Nederland . Zou betrokken zijn bij wapen- en mensenhandel. Moet de laagbegaafde man eveneens hebben mishandeld en met de dood bedreigd. En zou hem gedwongen hebben mee te werken aan financiële delicten door hem een bedrijf te laten starten om de bank op te lichten.

3.

43 -jarige man uit Marum . Raakte eind februari bij zijn aanhouding op het parkeerterrein bij Hotel Van der Valk in Drachten gewond. De man was daarnaartoe gekomen voor een wapenoverdracht. Hij werd toen door een agent in zijn been geschoten. Staat terecht voor wapenhandel.

4.

35-jarige Leeuwarder . Is jeugdvriend van ho ofdverdachte. Wordt verdacht van wapenhandel. Gold binnen de groep als wapenexpert en was goed voor het onderhoud van het arsenaal. Hij had een blanco strafblad.

5.

36-jarige man uit Hoogeveen . De kompaan van de hoofdverdachte en medehuurder van de Kringloop Oosterwolde wordt verdacht van wapenhandel.

Bij de inval eind februari werden in het kringloopgebouw verpakkingen van handgranaten gevonden. De explosieven die daarin hadden gezeten, trof de Belgische politie aan in een appartement in Antwerpen, gelieerd aan een drugssyndicaat.

Door een tip wisten de Belgen dat het daar niet in de haak was. In het onderkomen werd vervolgens afluisterapparatuur opgehangen.

Daardoor hoorden agenten de criminelen uit Noord-Nederland aan hun ‘handelspartners’ uitleggen hoe de explosieve stof semtex gebruikt moet worden en hoe mobiele telefoons als ontstekingsmechanisme kunnen dienen, meldden ‘goed ingelichte bronnen’ destijds aan de Gazet van Antwerpen: ,,Pas op, niet hier proberen of we vliegen de lucht in.’’

6.

36-jarige man uit Beilen . Zou in wapens en munitie hebben gehandeld. Net als de zevende verdachte.

7.

Een 25-jarige man uit Servië, zonder vaste woonplaats in Nederland .

Nieuws

menu