Zeven tandartspraktijken in Friesland slachtoffer van cybercriminaliteit, hacker heeft om losgeld gevraagd

Foto: ANP

Zeven Friese tandartspraktijken aangesloten bij Colosseum Dental zijn het slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Een hacker deed een aanval met gijzelsoftware, waardoor computerbestanden werden versleuteld. De hacker heeft daarna om losgeld gevraagd.

Het gaat om twee tandartspraktijken in Sneek. Daarnaast zijn ook praktijken uit Mantgum, Leeuwarden, Bolsward, Lemmer en Makkum aangesloten bij Colosseum Dental . De hacker vroeg het bedrijf om losgeld om de toegang tot de versleutelde computerbestanden terug te krijgen. De aanvaller claimde ook gegevens gekopieerd te hebben en deze te zullen publiceren als niet op de eisen van de hacker ingegaan zou worden. Onder begeleiding van externe deskundigen zijn afspraken gemaakt met de computercrimineel.

Het bedrijf gaat aangifte doen bij politie en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld van het incident. Colosseum Dental verwacht niet dat er patiënt- en medewerkersgegevens op straat komen te liggen, maar kan dit niet met zekerheid zeggen. Het bedrijf laat weten dat de beveiliging van de systemen tegen het licht gehouden wordt en aangepast om het risico op herhaling te verkleinen.

Nieuws

menu