Zes dierenactivisten opgepakt bij Kallemooi

Zes dierenactivisten zijn zaterdagavond opgepakt bij het traditionele Pinksterfeest van Schiermonnikoog, Kallemooi. Ze probeerden te voorkomen dat de mast met de haan in een mand omhoog zou gaan.

De politie sprak aanvankelijk over vijf aanhoudingen. Het zestal is zo snel mogelijk naar de wal gebracht en naar het bureau in Leeuwarden. Het Comité Dierennoodhulp bracht de actie naar buiten op verzoek van de activisten die zelfstandig opereerden. In de verklaring staat dat zeven activisten hebben geprobeerd zich vast te ketenen aan de 20 meter hoge mast.

Over de hekken

Terwijl de traditie rond het omhoog halen van de paal in volle gang was en het sein werd gegeven dat de mast omhoog gehesen kon worden, kwamen vanuit het niets de activisten het veld oprennen. Ze sprongen over de dranghekken heen. In het speciale demonstratievak stond de hele avond niemand.

De organisatie was op verstoring voorbereid. Een grote macht ordebewaarders wist de verstoorders direct te omsingelen. Ze werden afgevoerd naar het gemeentehuis. Het publiek kon de tegenactie duidelijk niet waarderen. Er klonk boegeroep en uit volle borst werd gezongen: het Pinksterfeest gaat nooit verloren. De haan wordt nu ‘s nachts extra in de gaten gehouden.

Toezicht

De activisten stellen dat de haan, die drie dagen in de mand blijft met voldoende voedsel en cameratoezicht, toch aan langdurige stress en angst lijdt. Ze laten weten dat ze doorgaan met acties tot deze dierenmishandeling voor vermaak ophoudt. De activisten vinden dat het gebruik van dieren voor amusement niet meer van deze tijd is.

Appgebruikers klikken hier om de video te bekijken

Nieuws

menu