Zes aanhoudingen verricht naar aanleiding van rellen in Leeuwarden: politie verwacht nog meer mensen aan te houden

FOTO LC

Bij de ongeregeldheden in Leeuwarden zondagavond zijn zes mannen aangehouden, van hen zijn twee minderjarig. Dat meldt de politie.

De mannen worden verdacht van belediging, openlijke geweldpleging en het gooien van zwaar vuurwerk in een groep.

Rond het Cambuurplein en de Coopmansstraat werden zondagavond vuurwerk en stenen naar de politie gegooid. Agenten voelden zich genoodzaakt hun wapen te trekken. Er is niet geschoten. Burgemeester Sybrand Buma gaf een noodbevel af en de Mobiele Eenheid (ME) greep in.

„Dit is de tweede keer in een week tijd dat de ME in Leeuwarden in actie moet komen”, stelt Klaas Dunnink, politiechef in Leeuwarden. „Geweld tegen agenten is onaanvaardbaar en ik wil dan ook graag mijn grote waardering uitspreken voor iedereen die gisteravond onder moeilijke omstandigheden aan het werk was.”

Twee mannen en twee jongens zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, zo gooiden ze een steen naar een politieauto. Het gaat om twee mannen van 19 en 21 jaar oud uit Sneek en Leeuwarden en twee minderjarigen uit de gemeente Leeuwarden. Een 22-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden voor belediging en een 18-jarige man uit Harlingen voor het gooien van zwaar vuurwerk in een groep. Ze worden nog verhoord en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie start een onderzoek naar de ongeregeldheden die zondagavond in Leeuwarden plaatsvonden en verwacht binnenkort meerdere aanhoudingen te verrichten. Mensen met videobeelden van de ongeregeldheden kunnen deze doorsturen aan de politie.

Nieuws

menu