Zes Ieren maken in Friesland in elf dagen een korte speelfilm

Joris Hoebe bij het poepekrús. ,,Het ziet er niet zo netjes uit.’’

Zes filmmakers uit Ierland gaan in Friesland in elf dagen ieder een korte speelfilm maken. Vijf Friese filmmakers doen hetzelfde, maar dan in Ierland.

De elf films worden volgend jaar vertoond tijdens een filmfestival dat op hetzelfde moment plaatsvindt in zowel Leeuwarden als in het Ierse Galway (in 2020 Culturele Hoofdstad van Europa). Het idee voor het maken van de elf films is ontstaan tijdens een reis naar Rijeka in Kroatië, zegt Joris Hoebe van het Friese filmplatform New Noardic Wave (NNW).

In Rijeka kwamen in mei dertig organisaties van acht Europese Culturele Hoofdsteden bijeen om kennis te maken en projectplannen op te stellen. Galway draagt sinds 2014 de door Unesco uitgereikte titel City of Film. Het lag daarom voor de hand dit filmproject met de Ieren te ondernemen. In november worden de Friese plannen gepresenteerd.

Lees ook (LC+): Slinger aan het filmklimaat

,,De films moeten gaan over taal en landschap’’, zegt Hoebe. ,,We willen onder meer laten zien dat er in Friesland mooie plekken zijn om te filmen.’’ Zijn doel is om hier een aantrekkelijk filmklimaat te creëren. Friesland dient, wat hem betreft, een graantje mee te pikken van de miljoenen dollars die Netflix en Videoland op de plank hebben liggen.

,,Friesland als Storyvalley , waarom niet. Iedereen hield ook niet voor mogelijk dat we de titel Culturele Hoofdstad binnen zouden halen. Sinds dat is gelukt, is er een nieuw soort zelfbewustzijn ontstaan: we kunnen hier ook dingen voor elkaar krijgen’’, zegt hij.

NNW is bezig producers en filmmakers te interesseren om naar Friesland te komen. De abonnees van streamingdiensten willen authentieke series zien, weet Hoebe. ,,Dat blijkt uit onderzoek door bijvoorbeeld Netflix.’’ Hij wil voor buitenlandse scenarioschrijvers een rode loper uitleggen. ,,Dat ze hier komen, het gebied en de taal bestuderen en daarmee aan de slag gaan. Dat we samen proberen beslag te leggen op een deel van die miljoenen.’’

Nieuws

menu