Zeilschool in Nes kan verder, omwonenden denken aan rechter

Zeilschool Pean in Nes kan verder met zijn bouwplannen. Wel moet het bedrijf om tafel met protesterende omwonenden die meer groen willen.

FOTO

FOTO ANP

Dat vindt de Heerenveense gemeenteraad. Die vergaderde donderdagavond in een commissie over de activiteiten van de zeilschool, die twaalf waterwoningen laat bouwen.

Omwonenden stellen dat de eerder geschetste buffer van bomen ontbreekt en dat de omvang en de ligging van de chalets te veel afwijken van de oorspronkelijke plannen. Dat vinden burgemeester en wethouders ook, maar met een zogeheten verklaring van geen bedenkingen kan dit worden opgelost, oordelen zij. De raad stemt in met deze oplossing.

De eigenaren van het zeilbedrijf, die eerder al lieten weten dat het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat, gaven tijdens de digitale vergadering aan best te willen praten over de aanleg van extra bomen en planten. Wethouder Jaap van Veen wil, mocht dat nodig zijn, bemiddelen.

‘Verplaatsing geen optie’

De omwonenden zien liever een ruimere groene buffer, zoals in de eerste plannen staat, en willen dat in ieder geval een van de chalets wordt verplaatst. Hier kan dan groen komen. Er was een strook beloofd van 10 meter breed, zei een van de insprekers. Verplaatsing van de waterwoning(en) is echter geen optie, aldus Pean.

Een deel van de omwonenden stapt hoogstwaarschijnlijk naar de rechter. Wethouder Van Veen zegt dat de gemeente juridisch sterk staat.

Verschillende partijen in de raad, zoals de VVD en D66, wezen op het belang van recreatie. Zij vinden dat de plannen en de inpassing goed in elkaar steken en zijn blij dat de eigenaren van de zeilschool willen overleggen met de buurt.

Andere partijen waren kritischer. De SP vond een deel van de fracties ‘lichtzinnig’. De FNP zei moeite te hebben met het feit dat ambtenaren en collegeleden bij de zeilschool al hadden aangegeven dat de ideeën van het bedrijf mogelijk zijn, terwijl de raad hier nog over moest vergaderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen