Boete voor opvarenden van zeilboot die te dicht bij boorplatform boven Ameland voeren

De zeilboot die te dicht bij het boorplatform boven Ameland voer. Foto: Kustwacht

Een zeilboot voer maandag te dicht bij een boorplatform boven Ameland. Daarvoor kregen de opvarenden een boete. De zeilboot strandde uiteindelijk bij Terschelling en is door de reddingboot van Vlieland naar de haven van Vlieland gebracht.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder zag maandag een object varen binnen de zogeheten ‘veiligheidszone’ van het boorplatform, dat 5,5 kilometer noordoost van Ameland ligt. De Kustwacht probeerde op meerdere manieren contact te leggen met de opvarenden, maar zonder resultaat. Ook toen het kustwachtvliegtuig boven de hoofden van de opvarenden vloog, kwam er geen gehoor.

Proces-verbaal voor het schenden van de veiligheidszone

Uiteindelijk gingen ‘boarding officers’ van de Kustwacht aan boord van de zeilboot om het vaartuig te controleren. In een persbericht van de Kustwacht zegt een boarding officer: ‘Er is een proces-verbaal opgemaakt voor het schenden van de veiligheidszone. We hebben daarnaast een gesprek gevoerd over verantwoordelijkheid en het belang van goede reisvoorbereiding.’ De zeilboot voer zonder navigatieverlichting.

Na de controle voer de zeilboot verder. Twee uur later strandde de boot in de buurt van Terschelling. De reddingboot van Vlieland sleepte de zeilboot naar de haven van Vlieland.

Nieuws

menu