'Zakelijke' woontorens in Tesselschadestraat

De drie torens, van negen en tien verdiepingen hoog, vullen straks het ‘gat’ dat de sloop van de oude Leeuwarder Papierfabriek achterliet. ILLUSTRATIE TWA ARCHITECTEN

Zakelijk, maar toch een beetje klassiek. Dat moet de uitstraling worden van drie nieuwe woontorens, met een Albert Heijn, op het LPF-terrein aan de Leeuwarder Tesselschadestraat.

De drie torens, van negen en tien verdiepingen hoog, vullen straks het ‘gat’ dat de sloop van de oude Leeuwarder Papierfabriek achterliet. Hoewel er in de flats straks mensen wonen, is de sfeer te vergelijken met de kantoren die verder de zuidkant van de straat vullen. Onderin de hoogste toren, aan de oostkant, komt een supermarkt: een Albert Heijn.

Woonbestemming

Het voormalige kantorengebied krijgt de afgelopen jaren al steeds meer een woonbestemming. Het merkwaardige is dat de Tesselschadestraat pas zijn vurig gewenste zakelijke uitstraling krijgt nu de kantoren voor een groot deel zijn vertrokken. In het voormalige Landbouwhuis zijn al appartementen gekomen.

Ook het in voormalige UWV-gebouw iets verderop wordt straks gewoond. Aan de zuidkant van het LPF-terrein, langs de Harlingertrekweg, komen historisch aandoende kadewoningen. Tussen die woningen en de woontorens, allemaal ontworpen door Doeke van Wieren van Twa Architecten uit Burdaard, komt een groenzone.

Architect liet zich inspireren door de Amerikaan Louis Sullivan

Voor zijn ontwerp liet Van Wieren zich inspireren door de Amerikaanse architect Louis Sullivan, die in de negentiende eeuw de eerste wolkenkrabbers ontwierp. Daarin komen vaak klassieke elementen terug, zoals een sierlijke daklijst en een arcade.

Parkeerruimte

Zo sluit de sfeer van de flatgebouwen een beetje aan bij de kadewoningen aan het water. Maar ook de zakelijke architectuur van de kantoorpanden aan de Tesselschadestraat is erin te herkennen.

Rondom de begane grond van de drie torens komen arcades. Bij de supermarkt kunnen daaronder bijvoorbeeld winkelwagens worden gestald. Ook maskeren de galerijen de toegang tot het dubbele parkeerdek van de grootste woontoren. Op de begane grond kunnen klanten van de Albert Heijn parkeren, op de eerste verdieping de flatbewoners.

Welstandscommissie Hûs en Hiem was positief over het ontwerp, al waren er wel zorgen over de galerijen onderaan de flats zonder winkelruimte. Die maskeren de ingang naar de berging van de appartementen. Wordt dat niet een vergeten gebied, vroegen de commissieleden zich af. Ook de grote glazen vlakken in het midden van de flats riepen nog vragen op: te grof, vonden sommigen.

Nieuws

menu