Zaak 'blokkeer-Friezen' begint maandag, extra zalen voor publiek

In juni was er al een regiezitting in Leeuwarden. Voor de ingang van de rechtbank werd toen een tijdje geprotesteerd, om de A7-blokkeerders te steunen. FOTO ARCHIEF

In de rechtbank in Leeuwarden begint maandag de inhoudelijke behandeling van de zaak van de ‘blokkeer-Friezen’. Ook dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er zittingen.

In juni was een regiezitting over de blokkade op de snelweg A7 bij Oudehaske, op de dag van de landelijke sinterklaasintocht van 2017. Toen werd al gemeld dat er vier zittingsdagen zouden zijn.

Maandag begint de zitting om tien uur ‘s morgens. Dinsdag, donderdag en vrijdag is dat negen uur. Maandag 15 oktober wordt aangehouden als reservedag.

Extra zittingszalen

Vanwege de verwachte drukte zijn extra zittingszalen ingericht voor publiek. Hier kunnen geïnteresseerden het verloop van de zittingen via een beeldscherm volgen.

In totaal worden 34 Friezen tussen de twintig en zestig jaar verdacht van het blokkeren van de A7. Dit gebeurde op 18 november. Zij parkeerden hun auto's op de snelweg.

Niet naar Dokkum

Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

Volgens het Openbaar Ministerie, dat speciaal voor de zittingen van volgende week een animatievideo maakte (zie onder), zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Hierbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond.

Nieuws

Meest gelezen