Wyb Feddema hoort drie maanden voorwaardelijk eisen voor brand op de Kelders

Blik op De Kelders, na de brand in 2013. FOTO LAURENS AAIJ

Het openbaar ministerie (OM) eist drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar tegen Wyb Feddema, eigenaar van het afgebrande pand op de Kelders in Leeuwarden waar in 2013 bij een grote brand student Idsart Otte (24) om het leven kwam.

Volgens het OM is Feddema dood door schuld te verwijten. ,,De straf zal nooit in verhouding kunnen staan tot het leed van de nabestaanden'', zei officier Sanne Kromdijk.

,,Ik krijg vandaag een beeld van een man die veel mondeling regelt maar zich niet verdiept in de regels''. zei Kromdijk. Het is hem daarom aan te rekenen dat Otte in het door hem verhuurde pand om het leven kwam.

Feddema stelde dat hij niet kon weten dat het pand niet brandveilig was . ,,Ik voel mij niet schuldig, maar vind het verschrikkelijk'', aldus de huurbaas. ,,Had ik het kunnen weten? Met de kennis van nu wellicht wel. Dan had ik het niet verhuurd. Mijn zoon en dochter hebben er ook gewoond. Wat voor vader zou ik zijn?''

Volgens Feddema's advocaat Tjalling van der Goot is er maar een uitspraak mogelijk: Feddema moet worden vrijgesproken. Hij had de gevolgen namelijk nooit kunnen voorzien. ,,Dood door schuld is daarom niet terecht."

Van der Goot noemde het opmerkelijk dat het OM nu met een bewezenverklaring komt. Het OM wilde Feddema eerder niet vervolgen . ,,Het is nog nooit gebeurd dat iemand wordt vervolgd voor dood door schuld, door een brand in een pand dat niet van de verdachte is", zei Van der Goot.

De advocaat wees ook op de niet-brandwerende muur tussen de Kelders 31 en 33. ,,Waarom wordt mijn cliënt verantwoordelijk gehouden en niet de buurman? Mijn cliënt voelt zich verantwoordelijk, maar hij was niet nalatig."

De grote brand in het winkelhart ontstond op 19 oktober 2013 in een naastgelegen kledingzaak. Verscheidene panden gingen in vlammen op. Otte kon niet op tijd wegkomen en kwam door verstikking om het leven.

Eerder zag het Openbaar Ministerie (OM) af van strafvervolging, maar het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat alsnog te doen . De ouders van het slachtoffer hadden hier om gevraagd in een zogenoemde artikel 12-procedure .

De rechtbank doet op 25 juli uitspraak.

Bekijk ook ons dossier Brand Kelders

Nieuws

menu