Wrange kerst voor Stroobos: laatste werkdag op failliete werf Barkmeijer

foto lc/arodi buitenwerf

foto lc/arodi buitenwerf

Ook de laatste werknemers van de failliete scheepswerf Barkmeijer in Stroobos gaan op een wrange manier de kerstdagen in: maandag was hun laatste werkdag.

Nadat de bijna 168 jaar oude scheepswerf op de grens van Friesland en Groningen was omgevallen, gingen de werkzaamheden aan het casco voor een baggerschip nog even door. Curator Marco Kalmijn moest de 110 werknemers hun ontslag aanzeggen, een standaardprocedure bij faillissementen, maar een kleine groep mocht nog verder.

Uitkeringsinstantie UWV betaalde het salaris van 78 scheepsbouwers nog zes weken door, zodat Kalmijn de gelegenheid kreeg een financiële oplossing te vinden. Aan die zes weken is nu een einde gekomen. De mannen werden gistermiddag om drie uur de kantine ingeroepen. Ze kregen een rollade en een kerststol mee naar huis en werden bedankt voor hun inzet. Daarmee zit nu het volledige personeel van Barkmeijer in de WW, wat betekent dat ze nog 70 procent van hun laatst verdiende loon ontvangen.

‘Ze hebben het redelijk zien aankomen’

Opdrachtgever Hanson UK zou zijn handen van het casco hebben afgetrokken. Hoe de bouwers in Stroobos die klap incasseerden? ,,Ze hebben het redelijk zien aankomen’’, vertelt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine. ,,Het is voor hen zo ook wel mooi geweest. Er was bijna geen werk meer. Ze liepen daar maar zo’n beetje niks te doen.’’

FNV’er Ad de Vos bezocht de werf vorige week. ,,Er liepen toen al heel weinig mensen rond. Ze hadden nog wel een beetje hoop dat het goed zou komen.’’ De curator onderhandelde met Thecla Bodewes van TB Shipyardds in Harlingen en Jan Doorduin van Niestern Sander in Farmsum over een doorstart. Toen waren er al wel geruchten dat de bank zijn veto zou hebben uitgesproken.

‘Dan zie je al die grijze kopjes’

,,Het is een hele nare situatie’’, vindt FNV’er De Vos. ,,We hadden een bijeenkomst van het Pensioenfonds voor de Grootmetaal en dan zie je al die grijze kopjes. Je zult maar zestig zijn, ik ben het zelf ook, en nieuw werk moeten zoeken.’’

De vakbonden proberen via de Stichting MEPD (Metalektro Personeelsdiensten) het personeel aan nieuwe banen te helpen. Het vervolgtraject oor de werf kan lang duren. Bij Peters in Kampen onderhandelde Thecla Bodewes ruim een jaar voordat ze die scheepswerf nieuw leven in kon blazen.