Woudagemaal moest regen en opgepot polderwater kwijt

Het Woudagemaal onder stoom. LC ARCHIEF/WIETZE LANDMAN

Het Woudagemaal onder stoom. LC ARCHIEF/WIETZE LANDMAN

Het Ir. D.F. Woudagemaal is drie dagen onder stoom geweest om zowel vers regenwater als in de polders gebufferd slootwater op het IJsselmeer te lozen.

Voor de peilbeheerder van Wetterskip Fryslân waren de omstandigheden ongewoon. Een vracht van 90 millimeter hemelwater in tien dagen is wel vaker gevallen. Dat het stoomgemaal dan wordt opgestart is niks bijzonders.

Maar delen van de provincie kampen al sinds juni met droogte. Die komt bovenop het neerslagtekort van vorig jaar, waarvan het grondwaterpeil zich nog heeft kunnen herstellen. Gemiddeld over heel Friesland is er de voorbije anderhalf jaar minder water gevallen dan er is verdampt. Een onafgebroken neerslagoverschot van die duur heeft zich nog maar zelden voorgedaan.

Lees ook: Werelderfgoed Woudagemaal is in bedrijf: 'Oud, maar zeker nog niet versleten'

Om de droogte het hoofd te bieden gaf het Wetterskip zichzelf vergunning voor hogere waterstanden dan gebruikelijk. Op deze manier kan het grondwater van bovenaf extra worden aangevuld, al is dat een traag proces. Dit regime is in de polders zo veel mogelijk volgehouden toen de zware regenvoorspelling voor de tweede helft van vorige week zich aandiende.

Zo’n bruuske overgang van langdurige droogte naar overvloedige regenval is voor de rekenmodellen van de peilbeheerder geen gesneden koek, aldus Wetterskip-woordvoerder Michiel Zijlstra.

Toen de hemelsluizen vanaf 24 september echt opengingen, moesten de poldergemalen dus zowel die regen als het in sloten gebufferde water op de boezem pompen. Het betekende dat het Woudagemaal in drie dagen bijna 15 miljoen kubieke meter heeft uitgeslagen. Het Hooglandgemaal in Stavoren draaide in die periode overigens niet steeds op volle kracht.

Zoals het nu lijkt, gaat het de komende veertien dagen nog aardig regenen. Het KNMI raamt rond de 60 millimeter voor Leeuwarden. Het is water dat de Friese bodem nog uitstekend kan gebruiken.