Wopke en Thialf: een kwartier schaatsen, een etmaal ophef

Wopke Hoekstra arriveert donderdagmorgen in sportkleding bij Thialf. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra op glad ijs. Waar ging het mis?

Politici in campagnetijd moeten op hun tellen passen. Dat bleek donderdag eens te meer. Wopke Hoekstra ging met Sven Kramer een kwartier lang rondjes schaatsen in Thialf. Nog geen etmaal later moest hij door het stof. ,,Stom. Niet goed over nagedacht.’’

Een interviewafspraak met de Leeuwarder Courant lag aan de basis van Hoekstra’s uitglijder. Krant en lijsttrekker zouden elkaar donderdag om twaalf uur treffen. In Heerenveen. Dat had op een bankje buiten gekund, maar directeur Marc Winters regelde binnen een tafel, stoelen en koffie. Thialf is weliswaar gesloten voor bedrijfsmatige activiteiten, een individueel gesprek is niet verboden. De journalistiek moet in coronatijd zijn werk kunnen doen.

Dinsdag rees in het CDA-kamp het idee - CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe heeft Thialf in portefeuille - om voorafgaand aan het interview Sven Kramer te ontmoeten. De schaatsenrijder maakt zich al langer zorgen over de financiële toekomst van topsport, breedtesport en Thialf in het bijzonder.

Kramer en Hoekstra besloten het gesprek, dat een kwartier zou duren, op twee ijzers te voeren. En eerlijk is eerlijk: dat was gelijk leuk voor de plaatjes in de zaterdagkrant. Aldus geschiedde. Om kwart voor twaalf stapte de CDA-lijsttrekker in sportkledij uit de dienstauto bij Thialf.

De Leeuwarder Courant plaatste een kort schaatsfilmpje op de website. De vlam sloeg pas goed in de pan toen Wopke Hoekstra op de vroege donderdagavond een tweet verstuurde: ‘Sporten is ontzettend leuk en daarnaast heel gezond. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we voldoende blijven bewegen. Samen met @SvenKramer86 schaatste ik in het mooie #Thialf. #SamenSterkerDoorSport #CDA’.

Die tekst was natuurlijk zwaar tegen het zere been van iedereen die wil sporten, maar dat niet kan, omdat alle sportlocaties van overheidswege zijn gesloten. De oppositie in de Tweede Kamer sloeg aan. Thierry Baudet (FvD) klom in de pen (‘Jammer dat zijn partij het voor gewone Nederlanders onmogelijk maakt om nog te sporten’), vlotjes gevolgd door Geert Wilders van de PVV (‘De regels gelden natuurlijk niet voor hem. Want hij is Minister. En het gewone volk moet niet zeuren maar thuisblijven!’).

Thialf-directeur Marc Winters voerde tegen middernacht verklarend aan dat het een werkbezoek had betroffen , waar hij feitelijk gelijk in had, maar de geest was uit de fles. De Haagse elite had de noden van het volk voor de zoveelste maal onderschat.

Ex-lijsttrekker Lodewijk Asscher, die vier jaar geleden in campagnetijd met Diederik Samsom nog eens op ijzers de Leeuwarder IJshal aandeed, gooide er vrijdagmorgen een schepje bovenop. ‘Nu nog ff een werkbezoek aan de kapper... pomtiedom’.

Meest opvallend was de snoeiharde reactie van Tamara van Ark, mede-minister van de VVD. ‘Dit kan echt niet’, zei ze tegen de NOS. ‘Ik geloof niet in privileges voor ministers en bestuurders’. Ook een andere VVD-minister, Cora van Nieuwenhuizen, liet zich niet onbetuigd. De VVD daalt langzaam in de peilingen. De verkiezingen van 17 maart komen steeds dichterbij. Bij D66 bleven afkeurende reacties uit.

Vrijdagmorgen om half elf, 22,5 uur na dat gewraakte schaatskwartiertje in Thialf, kwam Wopke Hoekstra met zijn mea culpa. Stom, niet goed over nagedacht, het ijs was te verleidelijk, hij had zijn schaatsen moeten thuislaten.

In het zaterdaginterview met deze krant vertelt Hoekstra over zijn zwak voor Hans Wiegel. ,,Wiegel is in staat om zichzelf met een glimlach te bezien. Daar hou ik wel van.’’

saskia.van.westhreenen@lc.nl

Nieuws

menu