Woonlasten van huurders in Leeuwarden rijzen de pan uit

. FOTO ANP

Huurders in Leeuwarden zijn dit jaar fors duurder uit met hun woonlasten. Met een stijging van 8,9 procent haalt de gemeente landelijk een achtste plek.

Een meerpersoons gezin in een huurwoning tikt in Leeuwarden in een jaar 419 euro af aan woonlasten. De stijging van bijna 9 procent komt vooral door de duurdere afvalstoffenheffing. Die klimt met 11 procent.

Een en ander blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het Coelo, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Coelo legt de veertig grootste gemeenten van Nederland langs de meetlat.

Met de fors gestegen woonlasten voor huurders nestelt Leeuwarden zich in de voorhoede van Nederland. Alleen in Apeldoorn, Westland, Eindhoven, Oss, Amstelveen, Leiden en Venlo is de lastenstijging groter.

419 euro

Ook het totaalbedrag van 419 euro is relatief hoog. In slechts tien Nederlandse gemeenten zijn huurders duurder uit.

Eigenaren van koophuizen zijn in Leeuwarden beter af. Voor hen stijgen de woonlasten met 4,9 procent. Het jaartarief van 735 euro behoort tot de elf laagste van Nederland.

Het Coelo rekent onder gemeentelijke woonlasten de som van de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. De onderzoekers hebben telkens gekeken naar huishoudens met meerdere bewoners.

Leiden, Zaanstad het duurst

Landsbreed moeten alle huurders en en huiseigenaren in 2020 fors meer betalen. Huizenbezitters moeten gemiddeld ruim 4 procent meer gemeentelijke woonlasten betalen dan vorig jaar, huurders ruim 5 procent.

De toename is net iets groter dan in 2019, toen de woonlasten het sterkst stegen in ruim tien jaar.

Bewoners van koopwoningen zijn het duurste uit in Leiden (878 euro per jaar), huurders in Zaanstad (586 euro per jaar).

De rekening van huiseigenaren gaat het meest omhoog in Apeldoorn, Westland en Leiden. Voor huurders geldt dat in Apeldoorn, Westland, Eindhoven en Oss. In al deze gemeenten gaat vooral de afvalstoffenheffing sterk omhoog.

Lees hier het Coelo-rapport:

Sterkste stijging gemeentelijke woonlasten sinds 2017

Nieuws