Woningen ontruimd in Haulerwijk na mislukte plofkraak, explosief verwijderd

De omgeving rond de pinautomaat werd afgezet omdat er nog explosieven aanwezig waren. FOTO ANTON KAPPERS

In Haulerwijk is zondagnacht geprobeerd een pinautomaat op te blazen. Tien woningen werden ontruimd omdat er mogelijk nog explosieven aanwezig waren.

De poging tot de plofkraak gebeurde rond drie uur 's nachts aan de Oosterwoldseweg. Buurtbewoners hoorden stemmen en een auto met hoge snelheid wegrijden. Gealarmeerde agenten zagen vervolgens dat er met de pinautomaat van de Rabobank geknoeid was.

Robot

De Explosieven Opruimingsdienst heeft met behulp van een robot een explosief uit de pinautomaat gehaald. De robot heeft de ontsteking losgemaakt van het explosief waardoor de EOD het veilig kon vervoeren. Vervolgens is het bij de zandafgraving in de Weperpolder tot ontploffing gebracht. Er is materiaal meegenomen voor forensisch onderzoek.

Verdachten

Naar verdachten wordt nog gezocht, er is nog niemand aangehouden. Een getuige gaf aan dat hij een donkerkleurige Audi station met hoge snelheid heeft zien vertrekken.

Maandagochtend is de omgeving weer vrijgegeven. Uit voorzorg waren woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. Zo'n twintig bewoners werden opgevangen in het woonzorgcentrum Sinnehiem. Zij mochten rond 9.15 uur weer hun huis.

 

Nieuws

menu