Woensdag krijgen de eerste Friese zorgmedewerkers coronavaccin

Inenting van coronavaccin ANP

In het MCL in Leeuwarden worden morgen de eerste medewerkers in de acute zorg gevaccineerd. Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN).

Gisteren werd bekend dat ambulance- en ic-personeel, medewerkers van de spoedeisende hulp en personeel dat op de verpleegafdelingen met Covid-patiënten werkt al vanaf morgen worden ingeënt. Friesland, Drenthe en Groningen krijgen voor de vaccinatie van het acuut zorgpersoneel 10,5 procent van het aantal vaccins dat landelijk beschikbaar is. 

Het AZNN heeft ervoor gekozen om te starten met vaccineren in één ziekenhuis in elke provincie met als eerste locaties het UMCG in Groningen, het MCL en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Op deze drie locaties worden ook de medewerkers van de drie ambulancediensten in Noord-Nederland gevaccineerd. De overige noordelijke ziekenhuizen zullen volgens AZNN spoedig volgen.

,,Het gaat om een groep van enkele tientallen mensen die werken in de frontlinie”, zegt perswoordvoerder van het MCL, Frits Mostert. ,,Woensdag is kort dag, maar we zijn er klaar voor. We hebben genoeg mensen in huis die weten hoe ze een prik moeten zetten.”

De zorgmedewerkers krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin, dat een hoge bescherming van 95 procent na twee inentingen biedt tegen het coronavirus.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is bij met het besluit om eerder dan gepland te starten met inenten. ,,Ik kan niet wachten tot we beginnen.”

Nieuws

Meest gelezen