Winterweer: code geel vanwege gladheid, woensdag kans op -10

Foto: ANP

Foto: ANP

In Friesland geldt tot maandagochtend 9 uur code geel, meldt het KNMI. Wanneer natte delen van de weg bevriezen wordt het glad. Komende week vriest het flink: woensdagnacht daalt het kwik tot -10 graden., meldt weer.nl.

Zondagochtend begon het al gelijk koud met temperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag blijft het verder overwegend grijs met enkel in het zuiden kans op een opklaring. Vannacht is het op de meeste plekken droog en kan het lokaal tot zeven graden vriezen.

De komende dagen blijft het gure weer aanhouden met maximumtemperaturen van rond het vriespunt. Wat het weer woensdag doet is volgens weer.nl nog onzeker. Dat hangt af van de positie van een bepaalde storing. Als deze woensdag wat zuidelijker ligt kan het ’s nachts met brede opklaringen flink afkoelen richting de -10 graden. Komt de storing noordelijker te liggen, dan is er meer bewolking aanwezig en koelt het ’s nachts minder af. In het zuiden is dan gedurende de dag ook een kleine kans op sneeuw. Hoe de storing ook ligt, de temperaturen liggen sowieso rond het vriespunt.

Gladheid

Het KNMI waarschuwt zondagavond opnieuw voor gladheid. Niet alleen voor Friesland geldt code geel, ook voor Groningen, Drenthe, Limburg en Noord-Brabant. Die code staat voor: wees alert. Volgens het KNMI is er bij deze code mogelijk kans op gevaarlijk weer. „Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.”