Winst BBB nog groter dan die van Forum voor Democratie in 2019

Foto

Foto ANP

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas lijkt een nog grotere verkiezingswinst te halen dan Forum voor Democratie in 2019. In dat jaar werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste partij met 14,4 procent van de stemmen. Maar de BBB stevent dat wapenfeit voorbij en koerst af op een winst van 19,4 procent, blijkt op basis van ruim 80 procent van de getelde stemmen die zijn aan doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Forum wist vier jaar geleden 86 Statenzetels te bemachtigen. De BBB lijkt nu bijna 100 Statenzetels te winnen. In de meeste provincies is de BBB de grootste partij.

Daarmee lijkt de ‘proteststem’ nu vooral naar de BBB te gaan. Ook partijen als de PVV of de SP, die zich zeer kritisch opstellen richting het kabinet, staan op verlies. Van FVD blijft weinig meer over: landelijk lijkt de partij nog ongeveer 3 procent van de stemmen te halen, goed voor ongeveer 10 Statenzetels.

Vooral op stikstof heeft de BBB zich geprofileerd. De partij verzet zich sterk tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het is dan ook de vraag of het de regering lukt de plannen door te voeren. De provincies spelen een belangrijke rol in de uitvoering, en in meerdere provincies lijkt een bestuur zonder BBB moeilijk denkbaar. In Overijssel lijkt de BBB 17 van de 41 zetels te halen. Ver op afstand volgen VVD, CDA en GroenLinks, die nu op 4 zetels elk kunnen rekenen.