Willens en wetens de regels overtreden in de horeca? Dan kroeg een maand dicht

FOTO PIXABAY

In Friesland kan strenger worden opgetreden tegen horecagelegenheden die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Dit heeft de Veiligheidsregio donderdag besloten.

,,Als een horecaondernemer de regels willens en wetens naast zich neerlegt, kan zijn zaak een maand gesloten worden”, zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio en burgemeester van Leeuwarden. Tot nu toe kregen ondernemers bij een overtreding de kans om met een nieuw plan te komen om zich wel aan de regels te houden.

Voldeed zo’n plan, dan kon de ondernemer de zaak weer open doen zoals deze zomer onder meer in Sneek gebeurde. ,,Dat kan nog steeds maar als de regels opzettelijk overtreden worden, bijvoorbeeld door een dansvloer vrij te maken in de zaak, dan is een nieuw plan niet voldoende, maar dan kan de Veiligheidsregio de zaak voor een maand sluiten.”

Buma wil niet spreken van een strafmaatregel. ,,Het is en blijft een bestuurlijke maatregel, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het sluiten van een drugspand.”

Gemeenten verdelen boa’s

Het Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio kwam donderdag voor het eerst sinds de zomervakantie bijeen in Heerenveen. Daar werden de nieuwe richtlijnen besproken. ,,Dinsdag maakte minister-president Rutte bekend dat je thuis niet met meer dan zes mensen samen mag komen. Handhaving achter de voordeur mag niet, dus de verantwoordelijkheid om je aan die maatregel te houden, ligt bij de mensen zelf”, aldus Buma.

Toch maakten de Friese burgemeesters afspraken omtrent de handhaving. ,,En dan gaat het voornamelijk over de horeca.” Afgesproken is dat als gemeenten niet voldoende toezichthouders of handhavers hebben, ze een beroep kunnen doen op andere gemeenten en de provincie.

,,We hebben een beperkte capaciteit als het gaat om handhavers. Mocht een gemeente op een bepaald moment te weinig menskracht hebben, dan kunnen ze een beroep doen op andere gemeenten of de provincie. BOA’s uit Leeuwarden zouden dan bijvoorbeeld tijdelijk in een andere gemeente ingezet worden. Daarover zijn nu afspraken gemaakt.”

Nieuws

menu