Wildgroei aan commerciële coronatests vertroebelt zicht op corona-epidemie

Buisjes testmateriaal.

Buisjes testmateriaal. FOTO ANP

Lang niet alle positieve corona-uitslagen bij commerciële teststraten worden gemeld bij GGD Fryslân. Dit vertroebelt het zicht op het aantal besmettingen in Friesland en bemoeilijkt het tegengaan van de verspreiding, meldt woordvoerder Marcel de Jong.

Er zijn inmiddels meer dan honderd commerciële teststraten actief in Nederland. GGD Fryslân krijgt van die bedrijven slechts enkele uitslagen door, variërend van nul tot enkele per dag. ,,Hierdoor kunnen we vaak geen bron- en contactonderzoek starten. Dat doen we nog altijd, al is het wat beperkter. We richten ons vooral op de zorg.”

Covid-19 is voor artsen en medisch microbiologische laboratoria een meldingsplichtige infectieziekte. Elk positief resultaat met een gecertificeerde test, zoals de door de GGD gebruikte PCR-test, moet wettelijk gemeld worden. Dat is niet altijd het geval. Het RIVM heeft hiervoor de inspectie ingeschakeld.

Daarnaast worden volgens De Jong bij steeds meer bedrijven testen afgenomen, zonder dat er een BIG-geregistreerde arts bij de diagnose betrokken is en zijn niet alle gebruikte testen op antigenen gevalideerd. Antigeen-testen gelden als sneltest. Binnen een kwartier is de uitslag bekend. Een deel van die testen typeert de GGD daarom als onbetrouwbaar. Er geldt geen meldingsplicht voor. ,,Ze zijn niet geschikt bij mensen zonder klachten of bij mensen die al langer dan vijf dagen met klachten rondlopen. Deze mensen hebben een hoog risico op een onterecht negatieve uitslag, komen niet bij ons in beeld en kunnen wel Covid-19 verspreiden.”

Sociale druk vanuit werkgevers

Ook meldt de GGD dat er soms sociale druk opgelegd wordt vanuit werkgevers om weer aan het werk te gaan na een negatieve test in een commerciële teststraat. „De werkgever redeneert dan dat bij een negatieve uitslag de quarantaine niet meer nodig is en ze weer naar het werk kunnen.” De GGD wijst er nadrukkelijk op dat dit niet het geval is. „Een negatieve test op de ene dag zegt niets over de uitslag op een volgende dag”, zo meldt de GGD.

Van de positieve uitslagen die de GGD doorkrijgt van commerciële labs, probeert de publieke gezondheidsdienst daarom eerst te achterhalen om welke test het gaat. ,,Dit gaat moeizaam en is tijdrovend”, meldt De Jong. Bij twijfel over de uitslag van de test, plant de GGD een nieuwe afspraak op een van de eigen testlocaties in. ,,De persoon voor wie dit geldt, moet de uitslag dan in isolatie afwachten.”

De GGD gaat vanaf eind november op 25 testlocaties zelf ook sneltesten uitvoeren.