Geert Wilders meest opvallende deelnemer: deze politici doen maandag mee aan het Noordelijk Lijsttrekkersdebat

Tijdens eerdere edities in 2012 en 2017 liet de PVV verstek gaan bij het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. FOTO ANP Foto: Bart Maat

Geert Wilders is als leider van de grootste oppositiepartij maandag de opvallendste aanwezige tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat.

Tijdens eerdere edities in 2017 en 2012 liet de fractieleider van de PVV nog verstek gaan.

Ook GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie vaardigen hun nummer één af. Dat zijn achtereenvolgens Jesse Klaver, Lilianne Ploumen, Lilian Marijnissen en Gert-Jan Segers.

Het Noordelijk Lijsttrekkersdebat is de aftrap voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart en wordt inhoudelijk verzorgd door de redacties van de Leeuwarder Courant , Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden .

Van Ark en Omtzigt voor VVD en CDA

De VVD komt met Tamara van Ark, de nummer twee op de lijst. De regeringspartij liet in een vroeg stadium al weten dat premier Mark Rutte niet komt. Hij wil zich zo lang mogelijk buiten het verkiezingsgeweld houden. Het CDA vaardigt ook de nummer twee af, Pieter Omtzigt, evenals D66 dat Rob Jetten stuurt en niet lijsttrekker Sigrid Kaag.

Het debat wordt gepresenteerd door Nieuwsuur -presentator Eelco Bosch van Rosenthal en Welmoed Sijtsma, geboren in Hurdegaryp. Het zal gaan over de gevolgen van de coronacrisis, jongeren en de woningmarkt, energie en natuurbehoud, de toekomst van de landbouw en de betrouwbaarheid van de overheid. De organisatie is in handen van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) onder leiding van voorzitter en Fries commissaris van de Koning Arno Brok.

Debat niet in Leeuwarden maar Den Haag

Het was aanvankelijk de bedoeling dat het debat in Leeuwarden werd gehouden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Om reisbewegingen te beperken is een locatie in Den Haag gezocht. Publiek is niet welkom. Tussendoor worden korte videovragen uit Fryslân, Groningen en Drenthe vertoond om de stem van de inwoners van Noord-Nederland te laten horen.

Het debat is vanaf 15.30 uur te volgen via www.lc.nl/debat .

Nieuws

menu