Op actietraining bij Extinction Rebellion in Leeuwarden. Wie een snelweg wil blokkeren, moet kunnen zingen

Nieuwe leden van de Friese afdeling van Extinction Rebellion oefenden deze week in Leeuwarden voor de blokkade van de snelweg A12. Zaterdag reizen ze, voorzien van tips en tricks in burgerlijk ongehoorzaam zijn, af naar Den Haag om hun stem te laten horen en aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Op zaterdag 29 januari arresteerde de politie 768 klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij de blokkade van snelweg A12 in Den Haag.  Zaterdag 11 maart is een nieuwe blokkade van de A12 gepland.

Op zaterdag 29 januari arresteerde de politie 768 klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij de blokkade van snelweg A12 in Den Haag. Zaterdag 11 maart is een nieuwe blokkade van de A12 gepland. Foto: ANP

Er is koffie, thee, brood en beleg, de stoelen staan in een halve maan opgesteld, een voor een druppelen de nieuwkomers binnen, mensen - van verschillende leeftijden en genders, ook een vader en een moeder met hun dochter - die zich willen inzetten voor de planeet, die vinden dat er geen tijd te verliezen is, die de morele plicht voelen om in actie te komen. Op deze grijsgrauwe maartse zaterdag, precies een week voor een nieuw protest op de A12, komen ze naar een loods op bedrijventerrein De Zwette in Leeuwarden voor een actietraining van Extinction Rebellion (XR), om blokkeren te leren.