Wibo van de Linde - van NTS-journaal tot GPTV - overleden

Journalist Wibo van de Linde overleden ANP

Oud-journalist en TROS-coryfee Wibo van de Linde is donderdag overleden.

Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Van de Linde, die 79 jaar is geworden, woonde al jaren in Friesland. Hij was al langere tijd ziek.

Journaal

Van de Linde begon zijn journalistieke loopbaan bij het Amerikaanse persbureau United Press International. In 1963 werd hij bureauredacteur bij het NTS Journaal, de voorloper van het NOS Journaal. Bij de NTS groeide hij door naar verslaggever en presentator.

In 1969 stapte Van de Linde over naar de AVRO om daar AVRO’s Televizier Magazine op te zetten. Hij was daarmee de jongste chef van een actualiteitenrubriek ooit. Na een periode van twee jaar als woordvoerder voor de toenmalige Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties keerde Van de Linde in 1974 terug naar de journalistiek.

TROS Aktua

Hij werd hoofd informatieve programma's bij de TROS met als opdracht een actualiteitenprogramma op te zetten. Dat werd TROS Aktua. De spraakmakende actualiteitenrubriek was vaak uitgesproken rechts, tot ergernis van links Nederland. De grootste onthulling van het programma was het oorlogsverleden van de Nederlandse zakenman Pieter Menten. Daarvoor kreeg TROS Aktua in 1977 de Grand Prix Monte Carlo.

Skûtsjesilen

Als watersporter was Van de Linde niet onbekend met Friesland. Tijdens het skûtsjesilen in 1977 liep hij in Elahuizen zijn vrouw Saskia tegen het lijf. Het echtpaar streek neer in het Gaasterland.

In 1984 keerde Van de Linde terug naar de AVRO. Vijf jaar later werd hij directielid van James Martin Strategy (JMS), een wereldwijd adviesbureau op het gebied van automatisering. Drie jaar later benaderde Joop van den Ende hem om leiding te geven aan Endemol Duitsland.

GPTV

Van de Linde bleef in de laatste jaren van zijn leven betrokken bij noordelijke kwesties. Hij stond korte tijd als interim-bestuurder aan het roer bij de zeehondencrèche in Pieterburen, en was op vrijwillige basis actief als journalist voor de regionale zender GPTV.

Nieuws

Meest gelezen