Wetterskip Fryslân ziet KNMI-rapport als 'wake-up'. Waddenvereniging als 'bevestiging tegen gaswinning'

Wetterskip Fryslân ziet het KNMI-rapport, dat een snellere stijging van de zeespiegel voorspelt dan eerder verwacht, als ,,wake-up call’’. Volgens de Waddenvereniging is het een extra ondersteuning om geen gas te winnen.

Een grondschip lost zijn lading op het erf van Klaas Siebe en Pytsje Bokma op het eiland Gouden Boaiem in Heeg. Achter de boerderij is het werk al in volle gang. Op de achtergrond de Hegemer Mar. Daar wordt plaatsgemaakt voor 1,2 tot 1,5 miljoen kuub water.

Een grondschip lost zijn lading op het erf van Klaas Siebe en Pytsje Bokma op het eiland Gouden Boaiem in Heeg. Achter de boerderij is het werk al in volle gang. Op de achtergrond de Hegemer Mar. Daar wordt plaatsgemaakt voor 1,2 tot 1,5 miljoen kuub water. FOTO NIELS DE VRIES

De zeespiegel is aan het einde van deze eeuw 1,2 meter gestegen als de uitstoot van broeikassen niet snel vermindert, voorspelt het KNMI in zijn rapport. Als de ijskappen sneller gaan smelten dan verwacht, kan het oplopen tot 2 meter. Tot nu toe ging het KNMI uit van maximaal 1 meter zeespiegelstijging.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu