Wethouders sturen brandbrief voor deltaplan jongeren

Twee hogescholen willen dat studenten collegejaar cadeau krijgen ANP

De verlengde lockdown treft jongeren extra hard. Voor deze groep, die in een belangrijke fase in hun leven verkeren, moet een actiegericht deltaplan komen. Zo menen 150 wethouders. Zij stuurden gezamenlijk een brandbrief naar het demissionair kabinet met de oproep tot actie: voor een perspectief voor deze groep.

In de brief schrijven de wethouders over risico’s op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, geestelijke gezondheid en eigen inkomen. Bovendien krijgt de groep te maken met de economische en sociale gevolgen van de crisis op de lange termijn. De effecten kunnen groot zijn, schrijven ze.

Van de jongeren wordt veel flexibiliteit gevraagd, terwijl ook zij te maken kunnen hebben met een toename van complexere problematiek, zoals eenzaamheid, depressiviteit en agressiviteit. Er zijn meer signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en van een zorgelijke toename van suïcide pogingen van jongeren. En met de groeiende hulpkreten van kinderen die buiten beeld raken van scholen en hulpverlening wordt de urgentie om op te treden alleen maar groter. De noodopvang is overvol en de jeugd voelt al bijna een jaar de belemmering in hun jonge leven, hun welzijn, groeien ontwikkeling, staat in de brief geschreven.

De wethouders vragen het kabinet niet alleen te debatteren over corona-maatregelen, maar ook te investeren in de toekomstige generaties.

Nieuws

menu