Wethouder informeerde raad Leeuwarden op 'dubieuze wijze' over noodhulp voor sekswerkers

Alle prostitutieramen moeten twee weken dicht ANP

De ChristenUnie en Gemeentebelangen vinden dat wethouder Hilde Tjeerdema de gemeenteraad woensdag ‘op dubieuze wijze’ heeft geïnformeerd tijdens het debat over noodhulp voor sekswerkers.

Dat schrijven beide partijen in een persverklaring waarin ze ook aangeven ‘ontstemd te zijn over het optreden van wethouder Tjeerdema’.

De ChristenUnie, Gemeentebelangen, de PvdA, het CDA en andere partijen dienden voor de raadsvergadering een motie in om sekswerkers te ondersteunen. Sinds 4 november zijn de ramen op de Weaze gesloten als gevolg van de coronamaatregelen. Slechts een handvol prostituees kwam tot nu toe in aanmerking voor speciale regelingen zoals de TOZO. In de Leeuwarder Courant van dinsdag gaf het Leger des Heils aan dat een groep van zo’n veertig sekswerkers afhankelijk is van voedselbonnen van het Rode Kruis. Die bonnen hebben een waarde van 15 euro per week. De partijen riepen het college daarom op om maximaal tienduizend euro uit te trekken om deze groep te helpen.

In het debat woensdagavond gaf wethouder Hilde Tjeerdema aan dat de tekst in de motie over de voedselbonnen van het Rode Kruis niet klopte. Volgens haar ontvangen prostituees die dat nodig hebben niet alleen voedselbonnen van het Rode Kruis maar ook van het Leger des Heils. Het totaalbedrag aan hulp zou daarmee 45 euro zijn. ,,Zoals u hoort is er meer steun dan in de motie genoemd staat”, zei Tjeerdema tijdens het debat.

‘Daarmee werd de suggestie gewekt dat de motie, en het artikel in de LC, op onjuiste informatie waren gebaseerd’, schrijven ChristenUnie en Gemeentebelangen in het persbericht.

Heel vervelend gevoel

,,Ik heb hier een heel vervelend gevoel bij. Ik dacht; hé hoe kan dat nu? Ik heb toch zelf met hulpverleners hierover gesproken”, schrijft Carlijn Niessink in het persbericht.

Wat de wethouder niet vermeldde tijdens het debat, was dat de gemeente het Leger des Heils diezelfde dag had laten weten dat het restant van budgetten uit de eerste coronagolf, door het Leger des Heils kon worden gebruik voor voedselbonnen. Zowel het Leger des Heils als de gemeente bevestigden dat donderdag desgevraagd. En dat betekent dat tot woensdag de sekswerkers inderdaad alleen de voedselbonnen van het Rode Kruis ontvingen als noodhulp, zoals het Leger des Heils zei in de Leeuwarder Courant en de partijen het stelden in de motie.

Te rooskleurige voorstelling van zaken

Maar niet alleen tijdens de raadsvergadering gaf de gemeente een rooskleurige voorstelling van zaken. Ook in de beantwoording van schriftelijke vragen van Jacobse, twee uur voor de raadsvergadering door de gemeente verstuurd, werd gesteld dat sekswerkers ‘wekelijks 45 euro krijgen aan leefgeld in de vorm van voedselbonnen’. Terwijl daarvoor pas enkele uren eerder groen licht voor was gegeven.

,,De wethouder heeft het voor haar mooier doen lijken ten koste van de indieners van de motie”, aldus Gijs Jacobse van Gemeentebelangen in het persbericht.

Beide partijen willen op korte termijn in gesprek met de wethouder.

Nieuws

menu