Wethouder: extra miljoenen jeugdzorg 'meevaller', maar nog niet genoeg

Wethouder Hilde Tjeerdema. Foto: Catrinus van der Veen

De 1,3 miljard euro extra die gemeenten van het kabinet krijgen om volgend jaar de jeugdzorg mee te betalen, overtreft de verwachtingen van wethouder Hilde Tjeerdema (Leeuwarden).

Alleen al voor Leeuwarden - binnen Friesland centrumgemeente als het gaat om de jeugdzorg - betekent het een opsteker van 8 à 9 miljoen. ,,Een meevaller waar we niet op hadden gerekend.” De gemeente hield in de nieuwe begroting wel rekening met extra rijksgeld voor de jeugdzorg in 2022, maar die post staat volgens Tjeerdema op 2,7 miljoen.

Gemeenten in het hele land hebben te kampen met enorme tekorten door hun uitgaven aan jeugdzorg. Een arbitragecommissie oordeelde al dat het rijk volgend jaar 1,9 miljard moet geven aan gemeenten, zodat die hun jeugdzorg-taken kunnen blijven uitvoeren. 300 miljoen euro was al toegezegd, en het kabinet en de gemeente hebben voor ruim 200 miljoen al afspraken gemaakt over besparingen.

Verheugd

,,Ik ben verheugd, dit is genoegdoening voor eerdere bezuinigingen”, zegt Tjeerdema. ,,Maar voor ons is het belangrijker dat het structureel goed wordt geregeld. Laten we hopen dat dat terugkomt in het regeerakkoord.”

De arbitragecommissie zegt dat er ook na 2022 nog extra miljarden nodig zijn. Dat wordt nooit meer zo veel als deze 1,3 miljard, verwacht Tjeerdema, ,,maar ik wil ook niet alleen maar vingerwijzen. Gemeenten kunnen ook zelf nog beter met hun zorginkoop omgaan.”

Tekorten

Nu vullen gemeenten hun jeugdzorg-tekorten vaak aan met geld uit andere potten voor het sociaal domein. ,,Het zou mooi zijn als we dat geld nu weer kunnen gebruiken voor zwembaden, bibliotheken en andere dingen waarvoor het eigenlijk bedoeld is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Medisch / Zorg