Wetenschap pleit voor suikertaks en actie voor gezondere leefstijl tegen dementie

Dementie is te voorkomen door een gezondere leefstijl. FOTO SHUTTERSTOCK

Een grote groep wetenschappers en artsen pleit in een open brief voor een veel hardere aanpak van de enorme groei van het aantal mensen met dementie in Nederland.

We moeten gezonder gaan leven en daarbij moet een belasting op suiker, de suikertaks, niet langer een taboe zijn, aldus de briefschrijvers. Artsen en GGD’s moeten de zogenoemde leefstijlinterventie vaker aanbieden, er moet een publiekscampagne komen en de omgeving moet zo worden ingericht dat gezondere keuzes makkelijker worden.

Ook in Noord-Nederland neemt het aantal mensen met dementie fors toe. In de drie noordelijke provincies zijn nu bijna 30.000 dementerenden. Naar verwachting verdubbelt dat aantal in de komende dertig jaar.

Ouderdom en leefstijl

Dat komt deels door ouderdom, waarbij er in het Noorden relatief meer ouderen wonen.

Maar het heeft voor een deel ook met leefstijl te maken. Roken, overgewicht, te weinig bewegen en alcohol spelen een rol. ,,Van de 88 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan zorg, gaat 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie”, stellen de wetenschappers in de brief. Volgens hen is er jaarlijks 2 miljard euro te besparen door serieuzer werk te maken van gezonder leven.

Hoogopgeleiden profiteren

Volgens ramingen van het kabinet stijgen de kosten van dementie explosief: alles wijst op een verdubbeling tot meer dan een half miljoen patiënten in 2040. ,,Nu al komen er vijf patiënten per uur bij’’, staat in de brief. De huidige aanpak van het kabinet gaat niet ver genoeg, vervolgen de opstellers. Er is wel een Deltaplan Dementie en een Preventieakkoord. ,,Maar daarvan profiteren vooral hoogopgeleide groepen.’’ Ze stellen dat daarom huisartsen meer werk moeten maken van leefstijlinterventie, die sinds kort vergoed wordt. Ook lager opgeleiden moeten meer in aanraking komen met de aanpak. ,,Zonder dat mensen die wel dementie krijgen het gevoel opgedrongen krijgen van ‘eigen schuld dikke bult’.’’

Bloedtoevoer aan brein

,,Beschermende factoren zijn er namelijk in overvloed: lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, beter gehoor, gezonde voeding met voldoende groente, fruit, vis, omega 3 vetzuren en vitamine B, een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs, sociale interactie en cognitieve activiteiten.”

Onder de ondertekenaars zijn wetenschappers en artsen van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG en verzekeraar Menzis. Hugo Borst en Carin Gaemers, die opkwamen voor de verpleeghuiszorg, ondersteunen het pleidooi ook.

Nieuws

menu