Kees fietst voor duizendste keer om IJsselmeer en trakteert leugenbankvrienden in Workum op gebak: 'Wij noemen dat legendarisch' | video

Westfries fietst voor de 100ste keer een rondje om het IJsselmeer en trakteert zijn leugenbankvrienden in Workum op gebak

Drie keer per week stapt Kees Stavenuiter (70) op de fiets voor een tocht van 200 kilometer om het IJsselmeer. Vrijdag tikte hij het duizendste rondje aan.

Zoals gewoonlijk begon Stavenuiter vrijdagochtend al om half zes ochtends aan zijn fietsroutine, maar ditmaal werd hij een deel van de route vergezeld door enkele bewonderaars, onder wie sportcoach Tjalling van den Berg en voetbalscout Ko Nederhoed. In Lemmer kreeg Stavenuiter tijdens de koffie bij bakkerij Breimer van supporters een wielershirt met nummer 1000 en een bandana in de kleuren van de Friese vlag.

Ook in Workum bleef de fitte Westfries, die altijd een strak gemiddelde van 30 km/u aanhoudt, iets langer staan. Drie per week eet hij zijn broodjes op de overdekte leugenbank bij de haven. Aan de vaste bezoekers beloofde hij ooit eens gebak als hij zijn 1000ste ronde zou rijden en aldus geschiedde, want Stavenuiter is een man van zijn woord.

Rustiger aandoen

Na het bereiken van deze mijlpaal gaat de onvermoeibare Noord-Hollander het rustiger aandoen. Hij fietst weliswaar op doktersadvies, maar of die er destijds 600 kilometer per week mee bedoelde, is onwaarschijnlijk. ,,Het was een mooie uitdaging en het houdt me in beweging, maar Ik heb flink wat achterstallig verfwerk aan het huis en dat gaat hierna voor. ” Daarna wil Stavenuiter afbouwen naar een of twee keer per week.

Een Friese fietsmaat van Stavenuiter vindt diens prestatie er eentje om diep respect voor te hebben. ,,Niet alleen gezien zijn fysieke conditie - Stavenuiter heeft ernstige rugklachten - en hoe hij dat mentaal doet, maar ook om zijn discipline en duurvermogen. Tweehonderd kilometer, een dag rust en dan weer. Wij noemen dat legendarisch. Het past in de traditie van de Friese Elfstedentocht.”

Nieuws

menu