Werkterrein boef verschuift steeds vaker van huis naar hennep

FOTO ANP

De Friese politie constateert een verschuiving in criminaliteit. Het aantal inbraken en straatroven blijft stabiel, cybercrime en drugsgerelateerde delicten rukken op.

Op de bestrijding daarvan gaat de politie dan ook meer het accent leggen, kondigt Sylvia te Wierik, districtschef van de politie Fryslân, aan. ,,Dat wordt echt een thema voor 2020.’’

Dit betekent dat de politie prioriteiten moet stellen, aldus Te Wierik. ,,We bekijken per keer wat er te doen is waar we onze mensen inzetten. Als we een ondermijningszaak hebben, kunnen we bijvoorbeeld even minder op straat zijn. Steeds opnieuw zullen we een afweging maken.’’

Meer samenwerking

De politie gaat in de strijd tegen cybercrime en drugsgerelateerde, ondermijnende zaken verder samenwerken met gemeenten, de belastingdienst en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat zich speciaal toelegt op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Die rukt op vanuit andere delen van het land, aldus Te Wierik. Zo was de inval die de politie in november deed op een camping in Sumar gerelateerd aan een criminele familie uit het Brabantse Oss. In een chalet, eigendom van een bijna nimmer aanwezige Brabander, werd een vuurwapen aangetroffen.

Lees ook (LC+): Parkeigenaar Sumar: ‘Brabantse crimineel die vuurwapen onder matras verborg, kan inrukken’

Twee weken eerder lichtten agenten twee Noordwoldigers (63 en 26 jaar) en een 39-jarige man uit Vledder van hun bed op verdenking van heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Op acht plaatsen – onder meer in Noordwolde, Steenwijk, Vledder en Hoogeveen – deed de politie zoekingen. Er werden onder meer vijftig auto’s, diverse motoren, aanhangwagens, een heftruck, vijf vuurwapens, hennep en geld aangetroffen.

Grote zaak in juni

Half juni haalde de politie hard uit naar een criminele witwas- en drugsorganisatie in Leeuwarden. Deze actie ‘Tuimelaar’ leverde acht aanhoudingen op. Er werden onder meer vijf auto’s, een jetski, een speedboot, zonnebanken, drugs, vuurwapens en tassen met in totaal 690.000 euro aan bankbiljetten ingenomen.

En dan kwamen er onlangs nog twee drugslaboratoria aan het licht in Leeuwarden. Eentje, die opgesteld stond in een loods aan de Ceresweg, was goed voor 300 kilo amfetamine per week.

Lees ook: Tientallen busjes gestolen en gestript: drie leden No Surrender aangehouden in Noordwolde en Vledder

Verder werden alleen al in Leeuwarden dit jaar tot dusver 33 drugspanden gesloten. ,,Wy binne altyd dwaande mei it bestriden fan drugs-oerlêst. De fraach bliuwt. Dus sil der ek altyd oanbod wêze’’, zegt Cor Reijenga, teamchef van de politie in Leeuwarden.

Zijn team trekt bij het bestrijden van drugscriminaliteit op met gemeenten. ,,It binne koarte klappen. Wy dogge in ynfal, sy passe fuort bestoersdwang ta. Sjochst dat dit wurket.’’

Lees ook: Regio’s rondom Heerenveen en Harlingen populair bij inbrekers

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland