Werkstraf voor 'nobele' maker cannabisolie

Een werkstraf van twintig uur wacht een Harlinger die door de politie werd betrapt met achttien vuilniszakken vol hennepafval waar hij olie van wilde maken.

Op 24 november trof de politie, tijdens een verkeerscontrole in Sint Jacobiparochie, de zakken aan in de auto van de 37-jarige man. Hij had ze net opgehaald van een carpoolplek waar ze waren gedumpt. hij Een kennis had de Harlinger daarover getipt. ,,Ik wilde er olie van maken voor zieke mensen’’, vertelde hij maandag aan politierechter Miriam Venema. ,,Die olie wordt dan verdund en kan dan worden ingenomen.’’

Kankerpatiënten

Kankerpatiënten kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben, betoogde de verdachte. ,,Mijn buurman, met prostaatkanker, heeft daardoor bijvoorbeeld veel minder pijn. Zelf ben ik schildklierpatiënt en ik heb er ook baat bij.’’ Hij benadrukte dat hij de olie gratis verstrekte.

Apotheek

,,Dat klinkt heel nobel voor iets wat eigenlijk niet mag’’, stelde de rechter. ,,U doet een hoop moeite voor iets waar u niks voor krijgt.’’ Officier van justitie Martin Scharenborg benadrukte dat cannabisolie alleen op doktersvoorschrift door de apotheek verstrekt mag worden. ,,Dit is strafbaar.’’ Toch wilde hij aannemen dat de verdachte goede bedoelingen had. Scharenborg eiste een werkstraf van veertig vuur waarvan de helft voorwaardelijk. Rechter Venema nam de eis over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland