Welstandscommissie enthousiast over Pathé: ‘Echt een waanzinnig ding’

De nieuwe Pathé-bioscoop in Leeuwarden krijgt volop complimenten van Hûs en Hiem. Eén kritiekpuntje: het logo mag niet zeven keer op het gebouw.

Architect Wilfried van Winden van WAM moest de afgelopen maanden meerdere keren om de tafel met de welstandscommissie. Vanwege de prominente plek van de bioscoop zijn de eisen hoog.

Het uiteindelijke ontwerp kon de leden bekoren. De architect liet zich inspireren door uitgesproken gebouwen als Tuschinsky in Amsterdam, de Artist Society in Mumbai en een kronkelend vormenspel van Salvador Dalí. Het leidde tot een ontwerp van opvallende bollingen in rood baksteen. Hieronder zitten ,,ondersteunende kolommen’’ in glas, waar passanten een blik op filmposters en de binnenzijde wordt gegund.

Punt van kritiek is de vele reclame op het gebouw. Maar liefst zeven keer staat de naam Pathé erop. Volgens de voorschriften mag dat maar vier keer.’’ Op voorwaarde dat de architect hieraan sleutelt, krijgt het gebouw een positief advies. Comissievoorzitter Marc Visser beschouwt de bioscoop als een architectonisch toppertje voor Leeuwarden: ,,Echt een waanzinnig ding. U krijgt onze complimenten.’’