Welkomstevenement voor nieuwkomers in Berltsum

In 2018 krijgt Friesland een groot welkomstevenement voor nieuwkomers. Een voorproefje daarvan wordt in september in Berltsum gehouden.

Een landelijk initiatief van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace komt naar Friesland. Op zaterdag 23 september wordt het Welkom Hier-festival in Berltsum gehouden. Negen andere plaatsen in Nederland gingen Berltsum voor. ,,Het is de eerste Friese editie’’, vertelt Marieke van der Vliet van Justice and Peace.

Samenwerking

Haar organisatie werkt samen met Solidair Friesland, Vluchtelingenwerk, het COA, Kleurrijk Fryslân, stichting Present Leeuwarden, de Skûle Welzijn en de ChristenUnie. Op de middag in dorpshuis ‘t Heechhout worden Friese initiatieven getoond die vluchtelingen helpen zich welkom te voelen in deze provincie.

Door deze initiatieven bij elkaar te brengen, hoopt Justice and Peace dat er samenwerking ontstaat of andere dorpen en steden op ideeën worden gebracht. Verder is er muziek en theater, hapjes en drankjes, worden verhalen verteld en is er een debat.

Taallessen

Solidair Friesland kwam met het dorpshuis van Berltsum als geschikte plek omdat in dit dorp taallessen aan nieuwkomers worden gegeven. Nieuwkomers zijn die middag welkom, of het nu statushouders of vluchtelingen zijn, maar ook de lokale bevolking. Justice and Peace wil hiermee een alternatief geluid laten horen. ,,Iets anders dan de negatieve reacties die je vaak hoort als ergens een AZC komt.’’

Het idee was eerst om het festival te houden in een plaats waar een AZC staat, zoals Sint Annaparochie, Sneek of Balk. ,,Maar daarvoor was te weinig voorbereidingstijd. We beginnen daarom in Berltsum.’’ Solidair Friesland mikt volgens Van der Vliet in 2018 op een grote provinciale dag die dan wel gehouden wordt in een van de Friese plaatsen waar een AZC is.

Nieuws

menu