Scheidend landschapsbiograaf Meindert Schroor is bang: 'De weidsheid van het Waddengebied staat onder druk'

De weidsheid, de openheid en de duisternis. Het zijn kwaliteiten van de Waddeneilanden, de Waddenkust en het achterland die onder druk staan. Daarvoor waarschuwt landschapsbiograaf Meindert Schroor bij zijn afscheid aan de Waddenacademie.

Meindert Schroor toont in zijn werkkamer een foto van een molen op de Waddendijk bij Harlingen. Nu maakt hij zich zorgen over de mogelijke komst van grote windmolens op de dijken.

Meindert Schroor toont in zijn werkkamer een foto van een molen op de Waddendijk bij Harlingen. Nu maakt hij zich zorgen over de mogelijke komst van grote windmolens op de dijken. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

,,Nederland zit met een heel groot ruimtelijk ordening probleem”, verzucht Schroor in zijn werkkamer in Leeuwarden. ,,Om ons land leefbaar te houden, is er een enorme herverdeling nodig van natuurgebruik, stikstof-effecten en woongebied. Deze problemen zijn te lang vooruitgeschoven, terwijl er juist regie voor nodig is. Ik ben heel erg bang dat het ruimtegebrek deels in het Waddengebied wordt opgelost, in het noorden van Friesland en Groningen. Echt, dit gaat veel verder dan de Lelylijn.”

Nieuws

menu