Wegwijs in de cryptowereld | LC Toptalent

Een investering in Bitcoins, Ethereum of andere cryptovaluta lijkt aanlokkelijk voor wie snel geld wil verdienen, maar je hebt wel kennis van zaken nodig weten Patrick Janssen en Mariel Schabbing. Ze maakten een handleiding voor de handel in digitale munten.

,,Heb jij Shiba Inu ook al?”, vraagt Mariël Schabbing (17) terloops aan Patrick Janssen (16). ,,Ja die heb ik halverwege de piek gekocht, maar net weer te laat verkocht.”

Als de beide havisten van CSG Anna Maria van Schurman bij elkaar zijn, gaat het gesprek al gauw over de handel in Bitcoins, Ripple en de koersen van andere cryptovaluta. De twee uit Franeker zijn beide ruim een jaar geleden begonnen met het kopen van digitale munten.

,,Verschillende kennissen waren hiermee bezig en dat leek mij ook wel interessant”, zegt Patrick. Ook Mariël rolde via via in de cryptohandel. ,,Ik hoorde dat je er vrij snel geld mee kon verdienen en dat sprak mij wel aan.”

Officieel mogen ze zelf nog geen cryptovaluta aanschaffen. Patrick: ,,Dat mag pas vanaf je achttiende. Wij doen het dan ook voor onze ouders. Die zijn er zelf niet zo fanatiek mee bezig.” Mariël knikt. ,,Mijn moeder weet er ook niet zoveel vanaf. Wij merkten dat er nog veel onwetendheid is over cryptovaluta en besloten daarom alle relevante informatie op een rijtje te zetten zodat je er op een verantwoorde manier in kunt investeren.”

Alhoewel hun titel Alles wat je moet weten om een cryptomiljonair te worden iets anders suggereert, biedt de handleiding geen garantie op snelle winsten. ,,We wilden een aansprekende titel’, lacht Mariël. ,,Wij kunnen niet garanderen dat je rijk wordt, maar we kunnen wel helpen om op een verstandige manier in de cryptowereld te stappen.”

Zelf zijn ze er nog niet heel rijk van geworden. ,,We zitten er ook maar met kleine bedragen in”, zegt Patrick. ,,Aan het begin van de cryptohype kon je snel geld verdienen. Zo heeft een leraar bij ons een nieuwe auto gekocht van de cryptomunten die hij verkocht. Wij zien het als een investering voor later, als een boom die langzaam groeit.”

De belangrijkste tip van de Franekers is dat je moet beginnen met geld dat je makkelijk kunt missen. ,,Als je een beetje winst maakt kun je vervolgens weer nieuwe munten kopen”, zegt Mariël. ,,Daarnaast is het verstandig om niet direct volop mee te gaan in nieuwe hypes, maar je goed te informeren. De cryptohandel is van veel zaken afhankelijk zoals nu bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Je moet dan ook goed het nieuws in de gaten houden en controleren in hoeverre dit invloed heeft op de waarde van digitale munten. Als de koers gunstig is moet je ze juist verkopen zodat je winst kunt maken, maar je kunt ze ook bewaren als spaargeld.”

Crypto’s zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft dus geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code zoals een wachtwoord. Er zijn verschillende soorten crypto’s. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste crypto, maar er zijn nog honderden andere ontstaan.

Patrick en Mariël kennen meerdere leeftijdsgenoten die ook in cryptomunten handelen. Mariël: ,,Het voordeel van cryptomunten is dat je voor een vrij laag bedrag kunt instappen. Aandelen zijn een stuk minder toegankelijk omdat je daarvoor vaak met meer dan honderd euro moet beginnen.”

Ondanks de populariteit van cryptomunten onder jongeren wordt er tijdens de economieles volgens beide havisten geen aandacht aan geschonken. Patrick: ,,Als het over het bepalen van de waarde van valuta gaat komt wel de goudstandaard aan bod, maar het is nog nooit over cryptovaluta gegaan. Dat is een gemiste kans.”

Nieuws

menu